Nyhet

Saades protest – bar palestinasjal på Eurovisionscen

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest sänds från Malmö under tisdagskvällen. Programmet började med tre tidigare Eurovisionartister på scenen. En av dem var den svenska sångaren Eric Saade, som hade en palestinasjal runt sin hand.

Eric Saade har tidigare skrivit under en protest mot Israels deltagande i Eurovision och kritiserat hur arrangören EBU hanterar tävlingen. Han har också uttryckt missnöje över att palestinska flaggor och symboler inte tillåts inne i arenan.

Enligt reglerna från EBU får inga politiska symboler visas under tävlingen, och flaggor från länder som inte är med i tävlingen är inte tillåtna. I en kommentar till Expressen uttrycker arrangören beklagan över Saades handlingar under den direktsända showen:

"Eurovison Song Contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tanken att låta tävlingen vara neutral."


Ebba Adielsson, SVT:s exekutiva producent för Eurovision, har tidigare sagt till TV4 att palestinasjalar tillåts i arenan så länge de inte "blir uppseendeväckande, tar fokus eller förstör själva TV-produktionen."

LÄS OCKSÅ: Eric Saade kritiserar förbudet mot palestinska flaggor i Eurovision

ANNONCE