PREMIÄR: Smisk – Span På Stan

PREMIÄR: Smisk – Span På Stan

Punkens uppgift är att uppröra. När punken blir snäll och nostalgisk tappar den sin främsta funktion: att utmana, riva sönder och ifrågasätta rådande normer. Med andra ord: att bryta status quo. Må det vara i form av en säkerhetsnål i den brittiska drottningens näsa, i en Ebba Grön-låt om att hänga Gud eller i att som band bara göra saker själv på sitt eget sätt utan att kompromissa eller anpassa sig efter vad som är bäst för karriären eller vad som ”säljer bäst”.
 
I den andan släppte Smisk nyligen en teaser-video inför deras låtsläpp på nationaldagen där de eldade upp den svenska flaggan.
 
– Tanken var att ifrågasätta om ett land som Sverige verkligen har något att fira och om en nation som sätter upp tydliga gränser mellan människor är något som ska hyllas, skriver bandet i ett mejl.
 
 
Reaktionerna från fansen var positiva men gruppen möttes också av otroligt mycket hat och påhopp av fascister, högerextrema och så kallade ”sverigevänner”.
 
– Vi blev kallade landsförrädare, äckliga svin och en hel andra fula ord och felstavade svordomar som inte tål att upprepas. Syftet var uppenbarligen att skrämma oss till tystnad och få oss att skämmas. Men reaktionerna bekräftade snarare det vi redan visste: att Smisk behövs och att vi måste fortsätta. Fortsätta att utmana, att riva sönder och att ifrågasätta rådande normer. Men också fortsätta att ge ut musik som skrämmer skiten ur alla rasister och får alla våra fans att dansa och sjunga med. 
 
Idag på nationaldagen släpps Span På Stan.
 
– En låt som beskriver våra liv en helt vanlig dag när vi snuskar runt på stan, raggar på alla och uppmanar er att låsa in era söner och döttrar. ”Ingen går fri!”
 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA