"Polisen tror att jag ska reagera som ett lowlife när de griper mig"

"Polisen tror att jag ska reagera som ett lowlife när de griper mig"

Det har stormats en del kring Frej Larsson de senaste veckorna. Han greps och anhölls misstänkt för hot mot tjänsteman alternativt olaga hot – efter att han publicerat delar ur en låttext på Instagram. När singeln senare släpptes på Spotify dröjde det inte länge innan streamingtjänsten valde att plocka bort den. GAFFA kontaktade Frej för att få hans syn på det som hänt.

Hur skulle du sammanfatta vad som hänt?

– Sveriges mest lättkränkta yrkeskår tror att deras jobb är att jaga busungen Dennis medan det finns riktiga mördare som helt öppet skyltar med detta. De lägger ner helt otroligt mycket resurser på att måla upp falska hotbilder och har varit i kontakt med både Spotify och diverse spelställen. De kan helt enkelt inte acceptera att en av Sveriges populäraste rappare efter att ha slagit ryska staten i rättegång nu är helt fri.

Hur ser du på att du faktiskt blev gripen och anhållen?

– Det blir lättare när man sätter det i perspektiv mot andra konstformer. I filmen The Matrix skjuts det väldigt många poliser, tänk hur reaktionerna skulle blivit om man gripit filmskaparna. Nu är det ett speciellt fall eftersom det är en särskild polis som nämns vid namn. Poliser som går ut offentligt och kritiserar enskilda kulturaktörer, sänder signaler om att man är farlig och att man inte ska bokas, tar ner ens musik från internet, måste räkna med att konstnären gör en salt kommentar. Om jag inte hade sagt något tillbaka hade ju samhället fungerat så att polisen kan bestämma vilka band som får spela och inte spela och då tror jag det skulle bli väldigt tråkigt. Jag jobbar med konst, jag jobbar med att gestalta verkligheten exakt hur jag vill för att skapa en reaktion. Nu råkar jag kunna gestalta olika delar av samhället som många aldrig kommer i kontakt med extremt ackurat på grund av egen erfarenhet. Jag skulle säga att ingen annan gör det lika bra som mig. Jag ser reaktionerna som ett kvitto på hur bra min konst var och nu har jag som första svensk suttit fängslad för min musik.

Tror du att det har något med dig som person att göra (att du varit inblandad i andra ”skandaler”) som gjorde att du blev gripen?

 – Självklart. I regelboken jag har skrivit för mig själv finns väldigt få regler. Jag försöker följa dem men misslyckas ibland. Är verkligen ingen perfekt människa, ingen är det, men jag tror det kan bli enklare om man har en liten förenklad lagbok som man själv följer.

Här är i alla fall The Law of Larsson:

1. Kasta ALDRIG första stenen

2. Skada ingen fysiskt eller psykiskt

3. Gör ingenting som drabbar någon fattig.

4. Respekt är bara värt något från de du respekterar.

Kan se banalt ut men jag har jobbat på dess lagar i tio år. Jag kan inte komma på något som fattas i den här lagboken. När jag då tittar i min egen lagbok så står det rätt klart att jag och polisen inte fungerar bra ihop. Jag respekterar människor som med hjälp av sång/dans/rap/film/konst/munnen får folk att känna. Jag respekterar inte folk med pistol, jag tycker tabanjas dödar allt som är fint. Jag har hamnat i en speciell sits. Jag har det sorglösa rikemans-"allt fixar sig"-tänket eftersom jag fejkade att jag var rik när jag gick i grundskolan för att passa in. Jag bodde dock bitvis i och bland Sveriges absolut fattigaste projekt och fick se saker som jag tror inte många andra svenska barn har sett. Det har medfört att jag både har "lowlife-vänner" och "Bernadotte-sluskar" i min telefonbok. Polisen tror att jag ska reagera som ett lowlife när de griper mig, men jag kan lagen och jag kan mina rättigheter. Jag vägrar bli behandlad med något annat än respekt. Jag är Sveriges hårdaste arbetande konstnär.

Var i rättsprocessen är ni nu?

 – Jag och stjärnadvokaten Viktor Banke har försökt få tillbaka min dator. Viktor sa i rätten: "att ta Frejs DATOR när ni undersöker ett brott som begåtts på instagram som är en MOBIL-app är som att beslagta någons bil när man söker efter en trimmad moppe." Det är lite mardrömslikt då hela min framtid finns i den datorn. Min nya skiva som inte ens lämnat min lägenhet. All planering inför framtiden. Alla min låttexter. En kärleksskiva som jag skrivit till någon som jag älskar som jag mycket hellre hade gett ut än låtar om hat mot polisen.

Hur tror du det hela kommer utvecklas?

 – Jag tror Spotify-Sverige redan har förstått att de har begått ett stort misstag. Jag var en av de första artisterna att ligga på Spotify. Utan någon ersättningen kunde man streama min musik jättetidigt. Man visste att man var tvungen att ta något nytt extremt populärt för att vinna över folk till tjänsten så Slagsmålsklubben och 50Hertz var perfekta. Utan någon gnällig Metallica-attityd var vi lätta att använda som dragplåster. Storbolagen började efter ett tag att tjäna pengar på oss. Skivbolagen ville inte dela sina inkomster med Spotify och skulle stänga ner Spotify, men vi var i en position att hålla tillbaka hajarna. Spotify lyckades med "the Texas switcharoo." Alltså de bytte från olaglig verksamhet som Piratebay till att bli laglig verksamhet. Det känns så jävla fejk att inte hålla min rygg nu.

Hur ser du på att det varit extremt svårt att få ut någon information om ärendet från polis eller tingsrätt?

 – Det är ett Sekretess A-ärende. Jag har suttit med fulla restriktioner för de här humoristiska textraderna som var skrivet till en gala där mitt uppdrag var att underhålla, mitt jobb helt enkelt. Inget telefonsamtal, ingen penna i cellen, ingen kontakt med omvärlden. Min syster fick inte ens – när hon av en slump gick in på stationen jag satt på veta att jag var där inne. Helt försvunnen från jordens yta. Vi är något jävligt ondskefullt på spåren. När en sådan som jag – som representerar #dunderklassen även efter jag har hamnat i "the ghötto" fortsätter kriga så måste man visa att det är inte jag som bestämmer i det här samhället.

Vad tänker du om Spotifys val att ta bort singeln?

– Jag ger respekt till de jag respekterar. Respekt kan som tur väl är lagas, men just nu stör man sig mer på den fula gröna spotifyloggan och alla keffa våldtäktsmän som ligger och hånar sina offer på deras plattform. När jag inte får ligga där. Jag tycker den intressantaste konsten är gjord av riktigt skeva jävlar så egentligen borde allt få vara kvar. Men ska de censurera måste de börja i rätt ände.

Har du haft någon personlig kontakt med Spotify?

 – Nej, de kör som alla andra kostymföretag nu för tiden. Bemöter kritik med två meningar och sen mörkar hela skiten.

Tror du låtarna kommer upp igen?

 – De finns nu upplagda på över tvåhundra modigare plattformar och Pizzaslize youtubekanal. Det är Bara Spotify som tagit ner låten.

Vad tänker du angående censur av konst och kultur?

 – Livsfarligt och ett första osundhetstecken i ett samhället. Då ska vi ändå anses som ett av världens sundaste samhälle.

Hur sätter man gränser när det gäller censur av konst/kultur? Går det ens att göra?

 – Nej enligt mig finns det få gränser. Jag och Simon har diskuterat fallet Dan Park och där blir det jävligt mycket knepigare. Jag minns när Dan började rocka sin skinnjacka med swastiska på ryggen, där drog jag min gräns för vad jag backade. Även om det är lite inkonsekvent. Konstnären Dolfin Kibumbi hade på sig swastikatörhängen första dagen i skolan. De var mylittleponnyfärgade och köpta i ett land där swastikan är en symbol för soldyrkan. Jamen du fattar, det finns nog inga gränser men jag måste alltid ha en egen verktygslåda med några grejer i så man inte börjar drifta för långt ut i vildmarken. Hitler var ju också konstnär först. Han hade behövt tänka på Law of Larsson, hahaha.

Oavsett hur domen faller, hur tror du det här kommer påverka musikbranschen i framtiden?

 – Jag och Viktor Banke kommer inte att ge oss. Vi har byggt en för fin sak tillsammans med den där lilla platsen kallad Sverige. Jag älskar det här vi har byggt ihop. Jag kommer fortsätta att nå mitt mål, att sälja ut arenor med svängiga beats för Sveriges överlägset snyggaste publik. Det tar bara längre tid när man inte är representerad av våldtäktsmän och kokainister.

Är du oroad över att polisen lägger sig i konstnärlig verksamhet?

 – Ja, vi måste få det här testat i Europadomstolen. Det finns ingen logik i att de sätter käppar i hjulet för ravescenen – den mest progressiva scenen i hela världen.

Frej avslutar med att hälsa:

 – Festivaler och klubbar som läser detta. Jag är en fredlig underhållare som drar stora publiker, om ni bokar mig kommer ni att tjäna både pengar och respekt. Jag vet att en hel generation av kids och unga vuxna vill se den här konserten för det är utan tvekan Sveriges bästa show! 

Älskar er alla som står på min sida mot Goliath hoppas vi ses i sommar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA