"Vi har alltid varit på turné"

"Vi har alltid varit på turné"

Vad kan vi förvänta oss på Peace & Love?
– Samma grej som vi alltid gör, ren rock'n'roll. Vi gör ingen större skillnad mellan festival eller klubbspelningar, det är alltid fullt ös, rock'n'roll.

Hur sätter ni ihop en låtlista inför en spelning?
– Det beror helt på hur lång tid vi får spela. Lite som folk inte känner till, lite som dom känner till, ett par från nya plattan. Vi försöker göra alla glada. Men ju mer tid vi får desto fler nya låtar blir det. Man vill att dom nya fansen ska få sitt och dom som sett oss förut vill ha sina klassiker. Men som förband jobbar man mer på låtlistan än om vi headlinear själva.

Ni är ett band som spelar väldigt mycket live, hur viktigt är det för er?
– Det är en praktiskt sak, det betalar hyran. Du kan inte sitta hemma och förvänta dig att folk dyrkar ditt band du måste ut och jobba och betala hyran. Jag har aldrig förstått hur andra band fungerar, hur kan dom ta ett år eller två ledigt. Kanske kommer dom från rika familjer, vi gör inte det. Vi måste jobba, vi måste få mat på bordet. Så det är helt och hållet ett praktiskt beslut.

Men det har inget med nerladdning att göra att ni måste turnera mer?
– Vi har aldrig sålt guld eller platina, vi har aldrig sålt flera hundratusen plattor, så själva nerladdningsgrejen har inte påverkat oss överhuvudtaget. Vi har alltid varit på turné, men nu när nerladdningen har påverkat andra band så har de blivit tvingade att göra det som vi alltid gjort, spela live för din publik.

I er nya video Full of regret har ni fått med Lemmy (Motörhead), Mike Watt (Minutemen, The Stooges), Selma Blair och Elijah Wood, hur kom det sig?
– Ganska naturligt, regissören kände Elijah Wood, och Elijah kände till oss, Selma Blair var en av producenternas kompisar, vi är kompisar med Motörhead och Mike Watt och alla råkade vara lediga minst en av de två dagar vi var i Los Angeles. Hade vi planerat det i förväg tror jag aldrig att det hade fungerat, så allt var ganska spontant och naturligt. Men det roligaste är hur pass bra Mike Watt var. Alla vet hur bra Elijah och Selma är, det är deras jobb, och Lemmy är en naturlig skådis, men Mike Watt har aldrig gjort nåt sånt här förut och ingen visste om han kunde och jag tycker han är bäst i hela videon.

Förra gången vi träffades pratade du om att du precis hade slitit ut din tredje iPod, så vad har du i den just nu?
– Jag trodde aldrig jag skulle säga det här 2010 men nya Overkill är riktigt bra. Ett band från Norge som heter Shining, deras platta Black Jazz är grym, det är troligtvis min favoritskiva det här året, nya Melvins är som vanligt fantastisk. Nya Triptykon, sen har jag precis läst Julian Copes bok Japrocksampler, så jag lyssnar mycket på japanska band från början av 70-talet, riktigt galna saker.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA