Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

Den Svenska Björnstammen släpper lös zeppelinare

Visade upp sin elva meter långa zeppelinare för första gången under Peace & Love. Nu är den på väg till Arvika. GAFFA tog en pratstund med Ambjörn från danskollektivet.

GAFFA | Av Daniel Magnusson
Söndag 2010-07-11 12:00

Mitt under Lily Allens konsert dök den upp bakom Utopia-scenen; zeppelinaren som Den Svenska Björnstammen så länge pratat om. Med bandets namn på ena och bandloggan på andra sidan skapade den en hel del uppmärksamhet. Men medlemmarna i bandet var under samma tid och soundcheckade.

– Vi hade en annan som lät styra den åt oss, säger Ambjörn till GAFFA.

Zeppelinaren är elva meter lång, radiostyrd och har kommit till av ett samarbete mellan Zeppelinare.se och Den Svenska Björnstammen.

– Det har varit lite struligt med att få ihop det hela, men samarbetet med Zeppelinare.se förenklade mycket. Men allt vårt gage för Peace & Love-spelningen gick åt till att få upp den i luften.

Ambjörn och hans björnstam är snart aktuella med en spelning på Arvikafestivalen. Även där planerar de att sätta den elva meter långa zeppelinaren i luften. På Emmabodafestivalen och Stockholms kulturfestival kan man också räkna med att se en vit och avlång ballongfarkost möta himmel.

Ni har inte stött på problem från festivalledningen om att ni utnyttjar luftrummet på det här sättet?

– Visst har det funnits synpunkter, men festivalarrangörerna styr ju inte över luftutrymmet ovanför festivalen, så det har inte varit några problem. Det kan ju uppstå problem om det finns någon flygplats i närheten. Men annars är det ju lugnt.

Om man mot förmodan trodde att Den Svenska Björnstammen skulle nöja sig med en elva meter lång zeppelinare får man tänka om. Ambjörn låter meddela att de till nästa år planerar att köpa in en 25 meter lång zeppelinare från Kina. En farkost som kommer att kunna ta upp till två passagerare. För tillfället klipper danskollektivet även i en dokumentär om zeppelinarprojektet med titeln "Inte nudda mark". När den lyfter är dock fortfarande oklart.

Den Svenska Björnstammen kan man närmast se på Arvikafestivalens Lyran-scen lördag klockan 14:45 och GAFFA kommer att vara på plats för rapport.

Följ Den Svenska Björnstammen Tryck på hjärtat

0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.