Hercules and Love Affair levererar eklektisk uppföljare

Hercules and Love Affair levererar eklektisk uppföljare

Andrew Butler kunde inte ha varit mer rätt när han för två år sedan släppte sitt debutalbum som Hercules and Love Affair. Med Antony Hegarty på sång, med skivbolaget DFA som plattform, med remixare som bland annat Frankie Knuckles och med faktumet att han är gay och bor i Brooklyn skulle det mycket till för att misslyckas. Alla hipphetsfaktorer fanns ju liksom på plats. Nu misslyckades han ju inte heller – långt därifrån. Singeln Blind blev en indiesuccé och debutalbumet hyllades världen över.

– Jag var ärligt talat rätt förvånad, för jag trodde inte att intresset skulle vara så stort, säger Andrew Butler när vi sitter backstage på amsterdamklubben Trouw några timmar innan spelningen.

När insåg du att Hercules and Love Affair slagit stort?

– Under en konsert när vi spelade Blind. Sångaren slutade sjunga refrängen och jag hörde hur publiken fyllde i. Då kändes det riktigt knäppt, fast på ett bra sätt.

Hur då knäppt?

– Att de kunde låttexten, att de visste vad det var. Jag skrev den i min lägenhet och hade ingen tanke på att ge ut den och plötsligt sjunger folk med i den.

Enligt ryktet tog det två hela år mellan inspelningen av Blind och tidpunkten då den släpptes. Andrew Butler hade denna pop-möter-dans-pärla på hårddisken utan tanke på att ge ut den.

Det låter nästan för bra för att vara sant.

– Jag skojar inte. Mitt fokus var bara att få höra Antony sjunga till en elektronisk danslåt, inte att ge ut den. Vi fann varandra i vår förkärlek för new wave-musik. Yazoo, OMD och sånt. Vi älskar det båda två. Men låten gjorde vi mest som en kul grej.

Nu har det gått två år. Antony är för upptagen med sin karriär och det har blivit dags för den svåra uppföljaren på ett nytt bolag.

Känner du pressen nu?

– Jag skulle ljuga om jag sa nej, men samtidigt har jag försökt att inte tänka så mycket på vad andra vill ha. Den första skivan gjorde jag för mig själv. Inte med tanke på vad journalister, kritiker eller fans ville ha. Så har jag försökt tänka när jag gjort den kommande skivan också.

Kommer vi att känna igen Hercules and Love Affair?

– Det tror jag. Men det blir lite mer house den här gången. Fast skivan innehåller också spår av folkmusik, ambient, disco och new beat. En liten smula industrial också.

Det låter som en eklektisk skiva.

– Ja, det är ofrånkomligt. Jag är lika mycket musikälskare som musikproducent. Jag är väldigt passionerad när det handlar om musik och då blir det många stilar.

På kommande skivan medverkar alltså inte Antony Hegarty. Men samarbetet med Bloc Partys Kele Okereke kommer förmodligen att generera en del uppmärksamhet.

– Vi har gjort en kul pophouselåt tillsammans. Hans röst är sårbar och klassiskt 80-talsbrittisk. Jag tycker om det. En av mina favoritsångare är Ian McCulloch från Echo & the Bunnymen och jag tycker att Kele påminner lite om honom. De har båda en förmåga att uttrycka förvirring och frustration i sina röster. Det känns mycket bra att ha med Kele på skivan. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA