Diamond Rings – angelägen lofi-glam

Diamond Rings – angelägen lofi-glam

I augusti förra året släpptes singeln "PS I Love You" i 300 vinylexemplar. Ett år tidigare var mannen bakom Diamond Rings inlagd på sjukhus för att återhämta sig från crohns sjukdom. Här föddes också själva idén och visionen med det projekt som snart skulle till att rulla snabbare än någon kunnat ana. Efter det första släppet bestämde sig John O'Regan för att spela in en musikvideo med en vän. En handkamera och en hemmagjord greenscreen senare kom det stora genombrottet. Och som John själv konstaterar – han har inte tittat bakåt sedan dess.

– Diamond Rings handlar om vad jag vill göra. Jag skiljer inte musiken från modet eller videorna. För mig är de alla delar av samma paket och arbetar tillsammans för att skapa något speciellt.

Debutalbumet "Special Affections" släpptes i slutet av oktober och blåser helt bort fördomar om dansmusik som någonting ytligt. John klär och sminkar sig karaktäristiskt – vissa skulle säga att han bryter könsbarriärer – men det gestaltar sig snarare som hjälpmedel för att framhäva skivans intimitet och tematik.

– Det är en väldigt personlig skiva och de saker jag sjunger om är på sätt och vis knutna till mitt navigerande mot att personifiera Diamond Rings, menar John. Det är dock ingen helt separat persona så mycket som det är en annan aspekt av vem jag är, vilken då förstärks och blåses ut i världen.

Inte sällan när man läser intervjuer med honom kommer uttrycket äkthet upp på tavlan – och främst angående vilken essentiell roll i musikskapandet det har. Första skivan har samtidigt fört med sig en viss hajp kring fenomenet Diamond Rings.

– Ju mer det skrivs och diskuteras om mig, desto större sannolikhet är det att mina ursprungliga intentioner som konstnär kan bli förvrängda eller suddiga. Men det är upp till mig att skapa material som är tillräckligt starkt för att skära igenom den skiten och stå på egna ben som något meningsfullt och viktigt.

Att "Special Affections" kommer fungera som en angelägenhet för många råder små tvivel om. Med uppsluppenheten som medel för att framhäva allvarligheter skapar sig John O'Regan en tämligen sällsynt arena.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA