Studiovägledning med Death Cab For Cutie

Studiovägledning med Death Cab For Cutie

Seattlebandet Death Cab For Cutie har gått den långa vägen, från indieälsklingar på lilla Barsuk Records via dundergenombrott med hjälp av The O.C. och storsäljande "Plans" till dagens status som ett av tungviktsbanden på den amerikanska rockscenen. Bandet är nu högaktuellt med nytt album, det sjunde i ordningen – "Codes and Keys". GAFFA ringde upp Nick Harmer, basist i kvartetten, för en kort frågestund.

Med tanke på senare års uppmärksamhet, jobbar ni annorlunda i låtskrivandet och inspelningarna jämfört med tidigare skivor, hur gick processen till när "Codes and Keys" skulle sättas på pränt?

– Det är en bra fråga, låt mig fundera på det. Vi har inte jobbat medvetet på något annorlunda sätt med den här skivan. Det har varit Ben som skrivit det mesta av materialet, förutom "St. Peter's Cathedral", och vi har sedan jobbat på det kollektivt. Han började spela in demos med nytt material direkt efter vi var klara med turnerandet på "Narrow Stairs" där vissa av låtarna till slut hamnade på albumet. Några andra låtar skrevs när vi var i de olika studiorna.

Vilket leder mig in på nästa fråga – ni har spelat in i ett gäng studios för den här skivan. Varför?

– Det var främst en fråga om att hålla ett bra perspektiv på inspelningarna. Om man spenderar för lång tid i en studio tenderar man att förlora begreppen lite och vi kände att det var skönt att hålla det fritt, kunna ta ett par dagar ledigt då man kan närma sig låtarna mer avslappnat. Det blir en avväpnande känsla över hela sessionen som jag kände att vi alla var tillfreds med. Vi spelade in i Van Nuys, Kalifornien, Vancouver och San Fransisco.

Första singeln ut, "You Are a Tourist", har en video utöver det vanliga. Berätta för läsarna om det arbetet?

– Först och främst: tack. Det var en ynnest att jobba med Tim Nackashi, han hade en idé om att spela in videon i en enda lång tagning och också livesända den på nätet samtidigt. Det var väldigt mycket som var tvunget att klaffa, många dansare och kameror överallt. Vi repeterade några gånger innan tagning, men när vi väl filmade visste vi fortfarande inte om vi gjorde rätt. Det var väldigt kul. Jag har inte hört några större klagomål så jag tror vi skötte oss!

Death Cab For Cutie har varit en del av era liv i 14 år och genom sju album. Vad är det som får er att ticka fortfarande?

– Svår fråga. Jag tror det är så enkelt att vi är en bra kärna, fyra vänner som varit med om så mycket, upp- och nedgångar. Plus att vi inte är mätta ännu. Vi har fortfarande väldigt mycket kvar att ge och jag är övertygad om att vi kan vara att räkna med för en bra tid framöver. Jag tycker "Codes and Keys" är ett bra exempel på det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA