Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

Nätkontakt till skivkontrakt

I Break Horses gled mellan filmmusik, drömska toner och en misslyckad tripp till Polen tills att skivbolaget Bella Union nappade.

GAFFA | Av Josefin Bagge
Lördag 2011-08-20 12:10

Omnämnda i The Guardian, tipsade om av NME-journalister och spelade av legendariske Steve Lamacq på BBC 6 Music. Men i Sverige är I Break Horses fortfarande en oupptäckt och orörd källa i de större kretsarna. De sabla britterna hann före, igen. Maria Lindén, ena halvan av duon och ansvarig för musikskrivandet, är inte särskilt förvånad. Att uppståendelsen är större i Storbritannien än Sverige har förmodligen en hel del att göra med att musiken befinner sig i ett rakt nedåtgående led från Slowdive och My Bloody Valentine, influenser som är svåra att inte omnämna i beskrivningen.

– Jag tror det ligger mycket i det, och det var förmodligen också därför som skivbolaget tyckte att det här var fint, säger Maria. 

Kontakten med indiebolaget Bella Union startade på MySpace för ett par år sedan, då Maria satt hemma i sin kammare och skrev musik, utan någon egentligt fundering på skivkontrakt. 

– Jag hade väl haft en tanke om att förhoppningsvis få göra filmmusik och göra musik på ett annat sätt, och var på jakt efter personer som jag kände att jag ville samarbeta med, säger Maria. 

Fredrik Balck, duons andra halva och ansvarig för texter och trummor, föreslog att Maria skulle höra av sig till Bella Union, i tron på att de skulle förstå hennes musik. Och han trodde rätt. 

– Vi fick väldigt bra kontakt redan då och sen utvecklade det sig egentligen till ett skivkontrakt, säger Maria. 

Men vägen från kontrakt till skiva har varit lång. tre år, en tripp till Polen för studioinspelning som raderades och en nystart hemma från ruta ett, bra och mindre bra samarbeten och ett heltidsjobb vid sidan av resulterade slutligen i "Hearts". 

– Musiken handlar väldigt mycket om en atmosfär och det kan vara ganska svårt att få till det, så det har varit många tårar och mycket klia sig i håret för att hitta rätt, säger Maria. 

Är du nöjd med det du åstadkommit?

– Jag skulle bli förvånad över mig själv om jag någonsin blir helt nöjd med något jag gjort, men jag är framförallt nöjd att det ens blev en skiva till slut.

 

Följ I Break Horses Tryck på hjärtat

Lykke Li till Roskilde
2014-03-12 (nyhet)
I Break Horses: Chiaroscuro
2014-01-13 (recension)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.