Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Nyhet / Söndag 2012-03-04 13:06

Peter Hook: "Jag har saknat låtarna"

GAFFA tog en pratstund med Joy Division- och New Order-grundaren som på tisdag framför "Unknown Pleasures" från början till slut i Stockholm.

Av Joakim Lindén
Foto: Mark McNulty

Peter Hook & The Light inledde sin veckolånga turné i torsdags genom att flyga till Ryssland. Nu på tisdag ställer de sig på Debaser i Stockholm för att framföra Joy Divisions legendariska skiva "Unknown Pleasures".

– När vi först började turnera 2010, hade jag tudelade känslor inför det. Det kändes hemskt, att stå där iklädd Ians skor. Men med tiden har det varit fantastiskt att få ta vara på våra gamla låtar och ge dem nytt liv på scenen. Jag har saknat låtarna mycket. I New Order spelade vi väldigt sällan dem. Bernard Sumner ville inte det.

För närvarande befinner sig Peter och Bernard i en infekterad tvist gällande rättigheter till låtar och material rörande New Order.

– Det är tråkigt att det har gått så här långt. Vi kan helt enkelt inte prata med varandra längre. Människor förändras. Det är bara ett ytterligare förhållande som gått i kras.

Förra året släppte Peter Hook & The Light ep:n "1102/2011" med låtarna "Atmosphere", "New Dawn Fades", "Insight" och "Pictures In My Mind" varav den sista aldrig hann spelas in av Joy Division. Bandet består av medlemmar från Peters gamla band Monaco, Freebass samt hans 22-årige son Jack på bas.

– Det är helt fantastiskt att få turnera med sin son. Man kommer varandra närmre på ett helt nytt sätt. Sedan har det varit otroligt att se vilken respekt bandet har visat gentemot låtarna och hur bra de faktiskt låter. Det är mycket roligare att turnera nu än innan, jag känner mig mer trygg i mig själv även om jag varit nervös inför det faktum att jag ska sjunga. Jag har gjort det i 18 månader nu, och jag måste erkänna att i början lät det hemskt. Jag har sjungit i band innan, men det var en helt annan sak att verkligen sätta sig in i Ians texter och få dem framförda på rätt sätt. Men nu efter all tid och träning måste jag säga att det låter riktigt bra.

Förutom turnerandet är Peter aktuell med boken "Inside Joy Division", som släpps i augusti. Detta blir hans andra efter att 2010 ha debuterat med boken om Manchesterklubben Hacienda, "The Hacienda – How Not to Run a Club".

– Jag har precis skrivit klart den. Men det häftigaste var inte att skriva om bandet, utan att gå tillbaka i tiden och minnas, skriva om mina ungdomsår, från 0-23. Du lär dig mycket om dig själv som person på det sättet. Nästa bok kommer handla om åren 23-nu.

Han pratar om de gamla låtarna med stolthet. Under turnén kommer bandet att spela både "Closer" och "Unknown Pleasures".

– Vi gjorde bara två album, men det vi har gjort tillsammans och med Martin Hannett har blivit musikhistoria. Vi tog in musiken och hans produktion blev som ett extra instrument. Det ska bli fantastiskt att få bjuda Stockholm på lite av den varan nästa vecka.

Peter Hook & The Light spelar på Debaser Medis den 6/3.

Följ New Order Tryck på hjärtat

New Order vill ge ut ny EP
2013-04-18 (nyhet)

Följ Joy Division Tryck på hjärtat

Följ Peter Hook Tryck på hjärtat

Tipsa en vän
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

Igår, kl. 12:46

Se Mikael Persbrandt i ny musikvideo

Becksvart skildring av abstinens och återfall – ''Jag känner hans smärta, jag ser hans strid''.

0    
Igår, kl. 12:31

Gröna Lund släpper fyra akter

Rock för hela slanten.

0    
Igår, kl. 09:31

Nya namn till Way Out West

Festivalen fyller Slottsskogen med sex akter.

0    
Igår, kl. 11:53

Se barn totalfascineras av en freestyle

Den ena reaktionen märkligare än den andra.

0    
Igår, kl. 10:46

Öland Roots ger unik konsert

Festivalen presenterar Redline-special – ''helt sjukt.''

0    
Igår, kl. 09:03

Sömngångare i Fryshuset

VIDEOPREMIÄR: Lovisa Samuelsson – Sleepwalker

0    
Igår, kl. 10:19

Fler artister till Record Store Day

Vilken butik väljer du?

0    
Onsdag 2014-04-16 13:36

Världen dansar till ''Happy'' – då brister det för Pharrell

Se stjärnans glädjetårar.

0    
Onsdag 2014-04-16 13:22

Gratisfestival lockar med uppstickare

Följer upp fjolårets succé.

0    
Onsdag 2014-04-16 11:40

The War On Drugs återvänder i höst

Här ser du Adam Granduciel & co.

0    
Onsdag 2014-04-16 10:19

Åtta nya till Way Out West

Festivalen fyller på klubbprogrammet.

0    
Onsdag 2014-04-16 10:09

Från kommersiell succé till Gröna Lund

Räkna med allsångsskrål i augusti.

0