Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

Peter Hook: "Jag har saknat låtarna"

GAFFA | Av Joakim Lindén
Söndag 2012-03-04 13:06
Foto: Mark McNulty

Peter Hook & The Light inledde sin veckolånga turné i torsdags genom att flyga till Ryssland. Nu på tisdag ställer de sig på Debaser i Stockholm för att framföra Joy Divisions legendariska skiva "Unknown Pleasures".

– När vi först började turnera 2010, hade jag tudelade känslor inför det. Det kändes hemskt, att stå där iklädd Ians skor. Men med tiden har det varit fantastiskt att få ta vara på våra gamla låtar och ge dem nytt liv på scenen. Jag har saknat låtarna mycket. I New Order spelade vi väldigt sällan dem. Bernard Sumner ville inte det.

För närvarande befinner sig Peter och Bernard i en infekterad tvist gällande rättigheter till låtar och material rörande New Order.

– Det är tråkigt att det har gått så här långt. Vi kan helt enkelt inte prata med varandra längre. Människor förändras. Det är bara ett ytterligare förhållande som gått i kras.

Förra året släppte Peter Hook & The Light ep:n "1102/2011" med låtarna "Atmosphere", "New Dawn Fades", "Insight" och "Pictures In My Mind" varav den sista aldrig hann spelas in av Joy Division. Bandet består av medlemmar från Peters gamla band Monaco, Freebass samt hans 22-årige son Jack på bas.

– Det är helt fantastiskt att få turnera med sin son. Man kommer varandra närmre på ett helt nytt sätt. Sedan har det varit otroligt att se vilken respekt bandet har visat gentemot låtarna och hur bra de faktiskt låter. Det är mycket roligare att turnera nu än innan, jag känner mig mer trygg i mig själv även om jag varit nervös inför det faktum att jag ska sjunga. Jag har gjort det i 18 månader nu, och jag måste erkänna att i början lät det hemskt. Jag har sjungit i band innan, men det var en helt annan sak att verkligen sätta sig in i Ians texter och få dem framförda på rätt sätt. Men nu efter all tid och träning måste jag säga att det låter riktigt bra.

Förutom turnerandet är Peter aktuell med boken "Inside Joy Division", som släpps i augusti. Detta blir hans andra efter att 2010 ha debuterat med boken om Manchesterklubben Hacienda, "The Hacienda – How Not to Run a Club".

– Jag har precis skrivit klart den. Men det häftigaste var inte att skriva om bandet, utan att gå tillbaka i tiden och minnas, skriva om mina ungdomsår, från 0-23. Du lär dig mycket om dig själv som person på det sättet. Nästa bok kommer handla om åren 23-nu.

Han pratar om de gamla låtarna med stolthet. Under turnén kommer bandet att spela både "Closer" och "Unknown Pleasures".

– Vi gjorde bara två album, men det vi har gjort tillsammans och med Martin Hannett har blivit musikhistoria. Vi tog in musiken och hans produktion blev som ett extra instrument. Det ska bli fantastiskt att få bjuda Stockholm på lite av den varan nästa vecka.

Peter Hook & The Light spelar på Debaser Medis den 6/3.


Följ Peter Hook Tryck på hjärtat

Följ New Order Tryck på hjärtat

18 nya till Roskilde
2015-11-11 (nyhet)
New Order: Music Complete
2015-09-23 (recension)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

Idag, kl. 20:27

Ny stjärna intar Way Out West

Avslöjade under exklusiv spelning i Stockholm.

Idag, kl. 15:31

LÅTPREMIÄR: Agent Blå – Frustrerad

Hör nya singeln från hypade gbg-bandet här.

Idag, kl. 11:24

Här är Bråvallas mest efterlängtade artist

Festivalens bästa bokningar – enligt er.

Idag, kl. 16:40

Fyra nya till Bråvalla

Dans-giganter ansluter till Norrköpingsfestivalen.

Idag, kl. 13:25

Här är den mest efterlängtade artisten på Way Out West

Festivalens bästa bokningar hittills – enligt våra läsare.

Idag, kl. 12:21

De öppnar Roskildes största scen

Politiskt ställningstagande från festivalen.

GAFFA Shop

Joy Division: + - (10xCD)
Kr. 360,00
Köp på GAFFA Shop
Joy Division: Closer Remastered
Kr. 240,00
Köp på GAFFA Shop
Joy Division: Closer Remastered (Vinyl)
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Joy Division: Still Remastered
Kr. 83,00
Köp på GAFFA Shop
Joy Division: Still Remastered (2xVinyl)
Kr. 276,00
Köp på GAFFA Shop
New Order-dvds: 60 Miles An Hour
Kr. 95,00
Köp på GAFFA Shop
New Order: Get Ready (Vinyl)
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
New Order: Live In Glasgow (DVD)
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
New Order: Music Complete
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
New Order: Music Complete (Vinyl)
Kr. 276,00
Köp på GAFFA Shop