Nyhet

''Har hjälpt mig igenom både ångest och hjärtesorg''

MIN SPELLISTA: Mountain Bird listar favoriter och inspirationskällor.

Mountain Bird är svensk drömpop i lager av synthar, piano och filmiska gitarrsvep. Bakom projektet står multitalangen Adam Öhman med sång, text och musik. Influenserna sträcker sig över tiden, men är inte enbart musikaliska – kontrasten mellan ångest och eufori, rädsla och lättnad spelar en stor roll i skapandet.

I augusti 2013 släpptes låten Don't Mind som kom att bli den låt som banade väg för Mountain Birds framgångar och tidigare i år släppte han EP:n Cosmos I

Ta del av Mountain Birds sköna blanding favoritlåtar nedan. Det blir allt ifrån pepp till melankoli.


Panama – Always

– Detta är en låt jag hittade ganska nyligen, den kommer gå varmt under våren för min del, man blir sådär alldeles varmt vårpepp av den. Denna låt når upp till toppen på min glad-limit, normalt sett gillar jag mest sorgsen musik.



Sigur Rós – Brennisteinn

– Sigur Rós har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta sen jag föddes. Har även ett motiv från ett av deras album förevigat på min kropp. Därför är det självklart att de får vara med här. Jag såg dem i Malmö förra året när de öppnade med denna låt, fullkomligt äckligt bra. 



Nonono – Human Being

– Nonono har blivit väldigt hajpade på senare tid, och jag beundrar deras tankesätt att de försöker skapa musik på egen hand och står upp för den musiken de tror på, för det är ett tankesätt jag delar. Jag hörde om Nonono för första gången när de gick runt i lokalerna i vår studio där vi spelar in, då kollade jag upp dem och fattade snabbt tycke för den skandinaviska "Miike Snow- melankolin".




James Blake – Once We All Agree

– Det är inte många jag ser upp till, någon som jag dock ser upp till är James Blake. Sett han live ett antal gånger, men i Annedalskyrkan under Way Out West 2011 toppar nog allting. Musikalisk skönhet i sin sköraste form.



The National – About Today

– The National har också en väldigt speciell plats i mitt hjärta. De har hjälpt mig igenom både ångest och hjärtesorg. Melankolin de producerar och kontinuiteten i deras material är helt otrolig. De är också ett exempel på att tro på sin grej och låta saker ta den tid de ska ta för att få blomma ut, inspirerande minst sagt.



M83 – Splendor

– Anthony Gonzalez är min favorit-fransman. Han är en av mina största musikaliska inspirationer och även när det kommer till steget över till filmmusik. Han jobbar på det sättet jag vill jobba om 10-15 år. Splendor är otroligt vacker med barnkörer som bara väller över i nerviga ackord, riktigt cinematiskt och genomtänkt.




Nuoli – My Silent Act

– Min fina vän och musikerkollega Fanny. Hon är på gång på allvar och väljer att ta feministdebatten på allvar med hjälp av sin musik. Jag beundrar henne för hur stark hon är samt hur hon besitter samma vilja och driv som jag har. Att samtala med henne är oftast som att samtala med sig själv. Inspirerande. Vi har anlagt ett löfte till varandra, vi ska lyckas med våra uppdrag och hjälpa varandra på vägen. Världen är vår.



The XX – Try

– Jamie XX är en kille jag verkligen ser upp till produktionsmässigt. The XX stilistiska sida och den minimalistiska skörheten är att dö för. Sen att de känt varandra sen barndomen är bara för bra för att vara sant, en engelsk framgångs-saga.



Postiljonen – We Raise Our Hearts

– Postiljonen är något som jag fullkomligt knarkade under sommaren 2013. Det är bara en sån otrolig lycka att lyssna på Postiljonen. En hyllning till livet.




Amason – Ålen

– Pontus från Miike Snow och en massa andra godingar i ett och samma band talar ju gott? Denna låt tycker jag är otroligt vacker, speciellt bas-synthen som tuggar på som ett tåg.



Jonathan Johansson – Den Brända Jorden

– Jonathan Johansson blev jag introducerad för långt innan han såg skivbolagens jubel. Min mentor i min lilla gymnasieklass på elva elever hade hans basist som mentor. Så vi fick remixuppdrag på Jonathans låtar och andra uppgifter som förknippades med hans musik. Han besökte även oss ett antal gånger. Sen dess var jag fast. Skandinaviskt "SVT-ljud" har jag alltid kallat hans musik. Det säger er säkert ingenting. Jag gillar det starkt och den får en att se på vardagen med dramatik. 



Local Natives – Colombia

– Local Natives är bäst i världen på stämsång enligt mig. Alla i bandet är musikaliska genier och det låter ännu bättre live, helt otroligt tajt!! De spelar i en egen liga.




Koreless – 4D

– Detta är en låt jag brukar öppna med när jag arbetar som DJ ute på klubbar. Sån otroligt snygg produktion men perfekt upptrappning och helt galet snygga röstsamples. 



Houses – Beginnings

– Houses senaste album borde vara så mycket mera känt. Det är en av de vackraste låtarna jag hört under år 2013. Hittade denna låt när det regnade ute, det gjorde inte saken sämre.



XXYYXX – Set It Off

– Produktionen är helt otrolig på denna. Marcel Everett blott 18 år (16 när han gjorde denna). Helt fantastiskt bra och han är en sån som får en att känna sig gammal och ute när man är 21 år.








Bombay Bicycle Club – Carry Me

– Englands guldgossar. Inleds med en röstsample som direkt får mig att stanna kvar. Den utvecklas till en riktigt kreativ rakt på poplåt. Dessa var även de senaste jag gick och såg live, så otroligt genomtänkt och magisk liveshow, det märkes att de hållit på ett tag.



I Break Horses – Ascension

– Jag introducerades för I Break Horses på precis samma sätt som med Jonathan Johansson. Min andra mentors vän var Maria i I Break Horses. Kom ihåg när jag fick höra deras tidigare saker att jag gillade det redan då. Men på deras senaste släpp har de fullkomligt överträffat sig själva. De var även förband till Sigur Rós i Malmö när jag var där, gått varmt under vintern.



Erik Satie – 3 Gnossiennes: Lent

– Erik Satie är en av mina mest klassiska inspiratörer jag har i min samling. Fantastiskt vackert. Det mest fantastiska är att det håller än idag.




WU LYF – Dirt

– Bokstavligen 100 procent passion. Att detta fantastiska band inte finns längre gör mig ledsen än idag. De behövdes, inte minst för mig, men även för musikbranschen, jag uppskattade deras förmåga att skaka om saker och ting vi annars ser som självklart. Min favorit i vinylsamlingen där hemma.

Lyssna på listan direkt här: 

ANNONCE