Nyhet

ALS-patient använde hjärnimplantat till att efterfråga Tool-album

GAFFA.se – allt om musik

– Jag vill lyssna på Tool-albumet. Högt.

Det har en förlamad ALS-patient kommunicerat genom ett nytt hjärnimplantat, skriver NME.

Patienter med ALS kan kommunicera via en kamera med ögonspårning, där de med sin syn väljer bokstäver på en skärm. Efter en tid hamnar dock många patienter i ett stadium av förlamning där de inte längre kan röra ögonen och därmed förlorar förmågan att kommunicera.


Patienten som nämns här ovan deltog i ett samarbete med ett team av forskare 2018. Vid pilotfasen av samarbetet kunde han fortfarande röra ögonen. Han efterfrågade ett invasivt implantat så att han skulle kunna fortsätta kommunikationen med sin familj.

Implantatet har nu gjort det möjligt för den förlamade patienten att välja bokstäver för att konstruera meningar. Efter ett års arbete kunde patienten konstruera hela meningar med ungefär ett ord per minut.



Exempel på meningar var "Gulaschsoppa och ärtsoppa" och "Jag älskar min coola son".

Men han bad också om att få höra ett album med prog-metal-bandet Tool – och gärna högt.

Forskare från Wyss Center fortsätter samarbetet med patienten. Hans kommunikationsförmåga har dock minskat och han svarar för det mesta på ja/nej-frågor. Neuroforskaren Jonas Zimmermann, som är involverad i studien, säger:

– Det finns ett enormt ansvar här. Vi är mycket medvetna om det.


Tool kommer att besöka Skandinavien nästa månad på sin turné. 23 april på Royal Arena i Köpenhamn (slutsålt); 25 april i Sektrum i Oslo och 26 april i Avicii Arena i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Tool avbröt spelning när person i publiken kollapsade

Kolla in veckans bästa låtar (uppdateras varje onsdag):


ANNONCE