Nyhet

47 färska skivor du bör kolla in

Här finns något för alla.

OBS! En spellista med alla skivsläpp hittas längst ner i artikeln

Arctic Monkeys – The Car

För att göra en liknelse känns The Cars känslomässiga helhet som en albumversion av serien Twin Peaks. Där det – trots romantik och jordnära tonsättning – alltid ligger något djupare mer oförklarligt lömskt som lurar i luften. Ibland mer hörbart. Ibland mindre. Ett sexigt vemod som tynger ner dansen till avgrunden. Som ett varmt leende som kyls ner av kalla tårar. - Andreas Trella TILL RECENSIONEN


Kornél Kovács – Hotel Koko

Att Kovács är en DJ med många lager är jag varken den första eller sista att påpeka, men inför Hotel Koko har Studio Barnhus-tredjedelen överträffat sig själv. Albumet genomsyras av en mogen lekfullhet, å ena sidan oängsligt naiv, å andra sidan musikaliskt komplex. Inledande Molly är bekant mark med sitt drum & bass:iga driv och vemodiga sample, ett kit som fogar samman och tar vid där ovan nämnda marathon gick i mål. Sista sekunderna skvallrar dock om något nytt: Det kommer experimenteras med tempo på Hotel Koko. - Fredrik Ankersen TILL RECENSIONEN

Alice Boman – The Space Between


Texterna på The Space Between är skrivna av någon som kommit till ro i en relation men fortfarande försöker vänja sig vid att vara sårbar inför sin partner.

– Jag har insett att även om du är lyckligt förälskad kan du fortfarande bära omkring på massa jobbiga eller svåra känslor”, säger Alice Boman i ett pressmeddelande och fortsätter:.

– Jag ville skriva om kärlek utifrån en annan vinkel än den vanliga. Trots att jag betraktar mig själv som en känslig människa som vågar vara öppen med sina känslor är det något helt annat att prata med någon annan om hur du mår just där och då. Jag kan ha svårt för det. Men jag försöker lära mig. Och just det ville jag skriva om.


(Recension är på ingång.)

Katharina Nuttall – The Garden

På det nya albumet förenar Katharina Nuttall direkta texter med vackra melodier som ofta punkteras av rockigt tunga toner och råa inslag. I fokus står Katharinas säregna röst. Hennes arbete bygger ofta på ett behov av att konceptualisera händelser från sitt eget liv och texterna präglas av erfarenheter, vardagliga livsbetraktelser och känslor spunna ur kontakten med människor i hennes omgivning.


(En intervju med Katharina Nuttall är på ingång.)

Goat – Oh Death

Efter förra årets samlingsalbum och detta års jubileumsalbum släpper Goat nu ett nytt studioalbum. Under året har singlarna Under No Nation och Do The Dance släppts som smakprov på vad som komma skall. Den senare har stämplats som Bäst Just Nu av GAFFA. Bandets sound är inspirerat av afrobeat, hårdrock och jazz. Det maskerade fusionbandet från “Korpilombolo” tar sina koncept från skiva till scen genom hedniska kostymer och masker, och ritualdanser.


(Kolla in bandets favorit-albumomslag i kommande numret av GAFFA.)

Solala – Light It Up

Solala beskrivs som en vokal powertrio med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument. Det nya albumet innehåller för första gången nyskriven musik från Solala själva. Detta tillsammans med covers på både Solala-klassiker och nya arrangemang.


Sebastian Clarin – Aerial Cuts

Soloartisten Sebastian Clarin skapar syntpop men som är sprungen ur samma singer-songwriter-tradition som Leonard Cohen och Nick Cave. Det är samma typ av berättelser men ljudbilden är den radikala skillnaden. Med breda mixar och råa dansbeats skapar han en form av modern new wave och elektronisk pop.

David Urwitz – Som Om Inget Hade Hänt


– Skivan är på många sätt präglad av den dystopiska stämning som varit närvarande den här tiden. Självklart visste jag inte att det skulle bli krig i Europa och vissa låtar är också skrivna långt innan pandemin men känslan när jag själv lyssnade igenom albumet nu i veckan var att jag nästan undrade om jag kände på mig vart allt var på väg. Men det gjorde jag ju inte. Att tro något sådan vore ju snudd på helknäppt. Det blev en skör och vemodig skiva. Den är allvarlig. Men förhoppningsvis också full av förtröstan och hopp, säger David Urwitz i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Mycket av materialet är inspelat live i Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Musikerna Matti Ollikainen, Viktor Turegård och Fredrik Myhr har alla, i högsta grad, präglat låtarnas ton och uttryck.

Melby – Looks Like A Map


Stockholmsbandet Melby har gjort sig ett namn på den svenska indiescenen med sin semi-psykedeliska pop. Debutalbumet None Of This Makes Me Worry släpptes 2019 och hyllades även av nternationell press som Clash och The Line Of Best Fit.. Efter albumet turnerade man flitigt i Skandinavien, Tyskland och Storbritannien och spelade bland annat på prestigefyllda showcasefestivaler som by:Larm och Reeperbahn. Efter ett par år av intensivt låtskrivande och många studiotimmar är Melby nu tillbaka med uppföljaren Looks Like A Map

Taylor Swift – Midnights

Med bland annat elva Grammys i bagaget släpper Taylor Swift idag sitt tionde album. Skivan är producerad av Taylor Swift och Jack Antonoff (Lorde, Lana Del Rey, St. Vincent med flera) som hon tidigare har arbetat med. På albumet finns en rad gäster till exempel Lana Del Rey i samarbetet Snow On The Beach och även Zoë Kravitz och William Bowery märks i låtskrivarelistan.


(Recension är på ingång.)

I dagens skivskörd finns även ny musik med A-ha, Archers Of Loaf, Bibio, Carly Rae Jepsen, Dawn Richard & Spencer Zahn, Dry Cleaning, Exhumed, Frankie Cosmos, Meghan Trainor, Nick Hakim, Pinkshift, Tegan And Sara, en coverplatta med Sleater-Kinney-låtar (som gästas av St. Vincent, Wilco, Courtney Barnett mfl), Whitmer Thomas, Wiki & Subjxct 5, Alex Williams, Leah Weller, The Soft Pink Truth, Sloan, Persher, Simple Minds, Hugh Cornwell, Jean-Michel Jarre, Loyle Carner, Brutus, Hagop Tchaparian (släpps på Kieran Hebdens aka Four Tets skivbolag), Kaja Draksler, Witch Fever, Ile, Sin Cos Tan, Burial, Avatarium, Avantasia, Stryper, Architects, Andreas Sundström (sad pop från Skåne), Holy Ship (shoegaze från Stockholm).

Exakt alla släpp hittas i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


ANNONCE