Nyhet

Irland avbryter samarbete inför Eurovision – anklagas för transfobi

Wild Youth, Irlands bidrag i Eurovision Song Contest, har avslutat samarbetet med sin kreativa direktör Ian Banham.

Det irländska bandet Wild Youth, som ska representera Irland i årets Eurovision Song Contest, meddelade nyligen på Twitter att de har avslutat samarbetet med sin kreativa direktör, Ian Banham, efter anklagelser om transfobiska och anti-vax-uttalanden. Bandet, bestående av Conor O'Donohue, David Whelan, Ed Porter och Callum McAdam, skrev att de står för enighet och vänlighet och att deras låt representerar deras värderingar. De beklagar om någon tagit illa vid sig av Banhams kommentarer.

Raidió Teilifís Éireann (RTÉ), Irlands nationella offentliga tjänst för multimedia, står enligt bandet bakom beslutet att avsluta samarbetet med Banham. En uppdateringssida för Eurovision Song Contest bekräftade att beslutet grundade sig på Banhams nyligen framkomna uttalanden om transpersoner och vaccinationer. De skrev att de fullt ut stöder beslutet att sparka Banham.

Ian Banham hade utsetts till kreativ direktör för Irlands bidrag i årets Eurovision Song Contest i februari. Tidigare har han arbetat med artister som Westlife och Nathan Carter samt TV-serier som Dancing On Ice, Got To Dance och So You Think You Can Dance. Banham har ännu inte kommenterat anklagelserna eller beslutet att avsluta samarbetet.

Wild Youth kommer att representera Irland i Eurovision Song Contest 2023 som äger rum i Liverpool nästa månad. De kommer att framföra låten We Are One under den första semifinalen som går av stapeln den 9 maj.


LÄS OCKSÅ: Lasse Holm avslöjade Så Mycket Bättre-deltagare av misstag

ANNONCE