Nyhet

Irländska artisten kuppade in politiskt budskap

Medeltida skriftspråk dolde politiskt budskap i artistens ansikte under Eurovision-genrepet

Kontroversomsusade Eurovision Song Contest drar igång ikväll och Sverige är ett av deltagande länder i den första semifinalen, trots att de inte är med och tävlar utan egentligen redan är klara för final. Förra veckan meddelade arrangören EBU att man förbjuder politiska budskap inuti arenan och att de som försöker ta med sig palestinska flaggor kommer bli stoppade i dörren. 

Men under genrepet lyckades ändå Irlands Bambi Thug kuppa in ett ställningstagande för Palestina, skriver Aftonbladet. Artisten har tidigare yttrat kritik mot kriget och har tidigare skrivit under ett upprop om vapenvila och frigivning av alla gisslan.

I någon slags demon-utstyrsel, framförde Bambi Thug sin låt Doomsday Blue, men en detalj gick många miste om och så även EBU. I artistens ansikte dolde sig en textrad på det medeltida irländska skriftspråket ogham som bildade orden "cease fire", eller "vapenvila". Även på den irländska sångarens ben gick det att utläsa ett liknande budskap men för att förvirra ytterligare var texten översatt till irländska och dessutom spegelvänd. "Saoirse don Phalaistin" lästes texten på irländska vilket på svenska betyder "frihet för Palestina"


LÄS OCKSÅ: Eric Saade kritiserar förbudet mot palestinska flaggor i Eurovision

ANNONCE