GAFFA Photo Awards
GAFFA Photo Awards

Årets Musikfoto
Fotograf : Grant Purdy

Årets Musikfoto - Fotograf: Grant Purdy

För mig uppstår de bästa konsertupplevelserna först när man river ner de traditionella gränserna mellan scenen och publiken. När de två smälter samman till ett så uppstår också de absolut bästa konsertögonblicken. Denna bild av Dennis Lyxzén under Refuseds spelning på West Coast Riot Indoors är ett sådant tillfälle. Jag lyckades vara på rätt plats vid rätt tillfälle med kameran, men en del av mig skulle nog hellre varit nere i publikhavet.


Juryn:

Skandinaviens bästa musikfoto 2016 fångar det definitiva mötet mellan artist och fan. Det är som att Dennis Lyxzén inväntar sin blåhårige vän ovanpå ett stormigt publikhav, där uppsträckta armar och mobiltelefoner möts. Alla blickar är mot paret vilket skapar en känsla av att det här kan sluta hur som helst. Som en cliffhanger.

Hämta i full upplösning

Feature

1Silvana Imam
Fotograf: Daniel Melin

Bilderna togs på grymma Arbis i Norrköping, under premiären av Silvana Imams Stormturné. Det var en otrolig energi på scenen, fullsatt och jättevarmt i lokalen. Har nog aldrig varit så svettig och peppad efter att ha plåtat en spelning. Helt fantastiskt!

2Rat Boy
Fotograf: Emma Lilja

Bilderna är från Rat Boys spelning på Reading festival i år och är utan tvekan en av de mest minnesvärda spelningar jag varit på. Jag fick plåta hela deras set från både scenen och diket vilket är en sån frihet och man får så bra möjlighet till riktigt grymma bilder. Sen underlättar det såklart att Rat Boys set är fyllda av energi och det finns konstant saker att plåta.

3Knivderby
Fotograf: Jon Alexandersson

Knivderby är ett band som nästan hellre spelar in skivor än spelar live. För mig kändes det stort att följa med dem på turné och uppleva bandet nära inpå, då jag ser dem som ett väldigt viktigt band. Några datum spelades med Alonzo & Fas 3, vilket syns för det är lite mer cirkus på de bilderna. På ett bra sätt, alltså.

Live

1Refused
Fotograf: Grant Purdy

För mig uppstår de bästa konsertupplevelserna först när man river ner de traditionella gränserna mellan scenen och publiken. När de två smälter samman till ett så uppstår också de absolut bästa konsertögonblicken. Denna bild av Dennis Lyxzén under Refuseds spelning på West Coast Riot Indoors är ett sådant tillfälle. Jag lyckades vara på rätt plats vid rätt tillfälle med kameran, men en del av mig skulle nog hellre varit nere i publikhavet.

Refused / Fotograf: Grant Purdy

2Santa Cruz
Fotograf: Jimmie Sonelius

Rocktoberfest förra året på Annexet i Stockholm med Finska bandet Santa Cruz först ut, här är Middy Cruz som slängt sig ner på knäna längst ut på scenen och ger järnet. För ovanlighetens skull fick vi stå och plåta hela deras spelning, tur eftersom detta hände i en av de sista låtarna.

Santa Cruz / Fotograf: Jimmie Sonelius

3Heavy Tiger
Fotograf: Fredrik Lind

Heavy Tiger är ett suveränt liveband som ger allt och så skedde även den här gången när de värmde upp för Backyard Babies på Trädgårn i Göteborg. Då jag tidigare fotat bandet höll jag mig kvar i publiken och var på alerten då Maja-Linn brukar klättra upp på trummorna för att avsluta spelningarna med ett hopp.

Heavy Tiger / Fotograf: Fredrik Lind

Porträtt

1Rat Boy
Fotograf: Emma Lilja

Bilden föreställer Rat Boy och är tagen backstage på Bananpiren under årets Way Out West kort efter att bandet trashade hela logen. Det kanske låter som världens rockklyscha men blev väldigt fotogeniskt.

Rat Boy / Fotograf: Emma Lilja

2Tommy
Fotograf: Kristoffer Åkerström

Den här bilden är på Tommy från bluesrockbandet Old Man’s Will. Han är sjuksköterska till vardags och jag ville ta bilden på honom i sina arbetskläder för att fånga kontrasten mellan arbetet och musiken.

Tommy / Fotograf: Kristoffer Åkerström

3Airways
Fotograf: Emma Lilja

Jag spenderade två veckor på turné med bandet Airways och ett av stoppen var Brighton. Vi planerade direkt att promenera till Brighton Pier för att ta några porträtt. Det var inte lika planerat att bli attackerade av fiskmåsar men det blev garanterat en av de mest minnesvärda ögonblicken på turnén och resulterade i ett roligt porträtt.

Airways / Fotograf: Emma Lilja

Publik

1Summerburst Stockholm
Fotograf: Pao Duell

Bilden är tagen på årets upplaga av Summerburst Stockholm. Det hade öst ner regn under förmiddagen och himlen sprack precis upp med massvis av solljus till ett par sköna tropiska melodier framför stora scenen. Personen på bilden fångar exakt det alla kände för stunden, glädjen av att kunna dansa och njuta av sommaren till sin favoritmusik.

Summerburst Stockholm / Fotograf: Pao Duell

2Rix FM Festival
Fotograf: Human Golmohammadi

Flickidolen Anton Ewald spelade på Rix FM Festival i Norrköping förra året. Det var en fartfylld show med mycket dans och koreografi. Vid ett tillfälle gick han fram till publiken och sträckte ut sin hand och då var det förstås många som ville ta chansen. Den lyckliga beundraren hade svårt att släppa taget. Det blev en fin bild på mötet och närkontakten mellan artist och fan.

Rix FM Festival / Fotograf: Human Golmohammadi

3Motörheads sista Sverigespelning
Fotograf: Jimmie Sonelius

Motörheads sista Sverigespelning, bara en kort tid innan Lemmys bortgång, trots en spelning som kanske inte nådde toppklass så var ändå publiken i mångt och mycket helvild, som synes här. Energin är på topp och inlevelsen fullständig!

Motörheads sista Sverigespelning / Fotograf: Jimmie Sonelius

Om tävlingen

Ändamål

GAFFA Photo Awards ska öka intresset för musikfotografi och ge unga fotografer en chans att konkurrera med de mer etablerade fotograferna. Tävlingen hölls för första gången 2011 och lockar varje år fler än 1 000 fotografer som tillsammans skickar in över 5 000 foton i olika kategorier. En specialjury går igenom allt material på jakt efter skönhet, aktualitet, kvalitet och originalitet för att kunna kora vinnarna, och ge dem möjligheten att nå ut med sin förmåga till en bred publik.

Vem kan delta?

Alla. Det är inga krav på utrustning eller fototeknik. Vi tar dock bara emot bilder digitalt.

Hur deltar du?

Du laddar upp dina bilder här på sidan. Det kan du göra från och med den 1 juli 2016 till och med den 31 augusti 2016.

Om du deltar i Instagram-kategorin ska du ladda upp dina bilder på Instagram och ge dem hashtaggen #gpa16se.


Priser

Huvudpris: Årets musikfoto

5 000 kronor


Det finstilta

GAFFA Photo Awards arrangeras av GAFFA. Vi förbehåller oss för fel och ändringar i all kommunikation kring arrangemanget.

GAFFA förbehåller sig rätten att använda de uppladdade bilderna i samband med all kommunikation kring GAFFA Photo Awards. Dock kommer uppladdade bilder inte användas i samband med nyheter, artiklar eller liknande på GAFFA.se eller i GAFFA-magasinet utan tillåtelse från fotografen. Det är fotografens ansvar att se till att alla rättigheter för de uppladdade bilderna erhålls.

GAFFA kan inte hållas ansvariga för bilder som är uppladdade utan tillåtelse från eventuell ursprunglig upphovsman.


Kontakt

Har du frågor om GAFFA Photo Awards kan du skriva till [email protected] .se.