Run The Jewels: Run The Jewels 3

Run The Jewels
Run The Jewels 3

Raptivister och rap-terrorister levererar lysande manifest

GAFFA

Album / Run The Jewels, Inc
Utgivning D. 2016.12.24
Recenserad av
Niklas Thander

RTJ1 fick oss att gunga med huvudet, ansiktet förvridet i en ”äckligt bra”-min. RTJ2 fick oss att knyta nävarna, redo för revolten. RTJ3 är fundamentsskakande. Revolten är här. Det är bara att banka sig på bröstet, torka bort tåren ur ögat och sätta igång.

Med trilogiavslutet visar duon upp något som borde få kallsvettande makthavare att minnas det sena 80-talets hiphopscen, där Public Enemy och N.W.A med ord och känslor målade upp förtryckets bojor.

Killer Mike och El-P är raptivisterna som på allvar plockar upp stafettpinnen. På ett mästerligt sätt vävs ett motstånd mot polisövervåld, enprocentarna, all lives matter och rättighetskränkningar in bland det bästa skrytet som hiphopvärlden kan mäkta med. De är rap-terrorister vars våldsfantasier läggs fram med ett sådant patos att det känns som om de är en basgång från att sträcka ut händerna genom högtalarna och koppla strypgrepp. Allt är uppskruvat till max, men glimten i ögat är solstark. Det är också därför de genomtänkta guldkornen kan stå ut bland rader om hur väggarna ska målas med förtryckarnas hjärtan.

Albumet må ha Martin Luther King-citatet ”A riot is the language of the unheard” som grundval, men Run The Jewels nöjer sig inte med budskap och ursinnighet. Beatsen är enastående och flowbytena lika tajta som synkroniserat simhopp, vilket gör att RTJ3 också är deras bästa musikaliska insats. Även det personliga, som historieberättandet på Thursday In The Danger Room, ger nyans och tyngd som annars lätt kan glömmas när manifest skissas upp.

Med RTJ3 sätter Mike och El revoltstenen i rullning. Nu är det vår tur. De ansvariga ska ställas till svars.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL/CD HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA