Jens Lekman: Life Will See You Now

Jens Lekman
Life Will See You Now

Fångar de där ögonblicken som gör hela skillnaden

GAFFA

CD / Secretly Canadian
Utgivning D. 2017.02.17
Recenserad av
Emma Rastbäck

Jens Lekman har varit en outsider på den svenska popscenen i över ett decennium, och tjusat publiken med sina oberäkneliga låtar. Rytmer ur en genre har kombinerats med samplingar ur en helt annan genre på ett halsbrytande sätt och skapat nya helheter som knappt gått att föreställa sig, men som sedan känns helt självklara.

På det viset är Life Will See You Now inget undantag, och redan i inledande To Know Your Mission blandas någon sorts eurodiscobeat upp med en bitterljuv text om en mormonmissionär i Göteborg 1997. Vasaallén morgonen efter prinsessan Dianas död är kuliss till historien, med tidstypiska referenser till Puff Daddy och Chumbawamba.

Det jag gillar med Jens Lekman är hur han med ett enormt allvar kan sjunga finstämda sånger om att tjuvkoppla pariserhjul, och hur han kan fånga ögonblick i vardagen och brodera ut dem till hela låtar. Han går sällan rakt på de där stora ämnena, utan han låter följderna av dem, eller bieffekter till dem, ta plats i texterna. Den som tyckt om honom tidigare kommer inte bli besviken av det nya albumet.

Favoritspåret på nya albumet är den svalt poppiga Our First Fight, där en karibiskinspirerad rytm ackompanjerar historien om ett första bråk, och chocken över att det över huvud taget ägde rum. Ett litet ögonblick i tiden som är för viktigt för att inte skriva en låt om. Det där fingret som trycker precis på den ömma punkten och får det att göra ännu mer ont, men som du inte vill vara utan.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA