Son Volt: Notes Of Blue

Son Volt
Notes Of Blue

Alt-country-legendar inspireras av bluesen

GAFFA

CD / Transmit Sound
Utgivning D. 2017.02.10
Recenserad av
Tommy Juto

Låt oss inte lura oss själva här. Son Volts tre första album från 90-talets senare halva räknas alla som några av tidernas bästa alt-country-album. Allt som kommit därefter har, rättvist eller orättvist, bedömts utifrån den måttstocken. Men det har varit ofrånkomligt.

Åttonde albumet är inspirerat av bluesen, vilket givetvis inte undgår någons öra, men det här är inget bluesalbum som så. Visst, några låtars uppbyggnad har elementen, helvetet nämns i Midnight och där finns en och annan slide, inte minst den muskulösa i boogierockande Sinking Down. Annars är det pedal steel, violiner och de gamla vanliga visorna om arbetarklassen i USA:s geografiska mitt som bränt sista lönen på sprit och kortspel och tror att allt löser sig bara de lyckas lämna fabriken för att komma till kusten och sadla om. Allt det där som Jay Farrar alltid lyckats förmedla bättre än någon annan de senaste tre decennierna.

Hans röst skiftar som alltid från det ljusa Neil Young-gnället över Michael Stipes hesa tenor ner till de djupare trakter där den nästan kan misstas för samma distortion som gitarrernas. En röst som aldrig upphör med att föra det löpande bandets talan.

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA