Future Islands: The Far Field

Future Islands
The Far Field

Den svåra uppföljaren som vägde för lätt

GAFFA

CD / 4AD
Utgivning D. 2017.04.07
Recenserad av
Tommy Juto

Tänk så onödigt. Här besitter de en av vår tids mest karismatiska frontmän och så är det så infernaliskt svårt att få fram det på skiva. Omslaget kunde lika gärna ha utgjorts av en bild på Sam Herring i tvångströja.

Vad Baltimores och hela synthpoppens galjonsfigurer än skulle företa sig efter supermegaduperhitten Seasons (Waiting On You) var det oundvikligt att den kom att ligga som ett ok över deras axlar. Än mer så efter genomslaget deras häpnadsväckande framträdande hos David Letterman genererade, då en hel värld blev som tokiga i sångaren med det egensinniga rörelsemönstret. Kanske skulle jag låta bli att nämna elefanten i rummet, men varför skulle jag? Elva av de tolv spåren på The Far Field låter precis likadana som just Seasons, fast utan någon direkt star quality att tala om.

Betydelsen av Herrings sångröst är oomtvistad, men en minst lika stor del av Future Islands sound är William Cashions basgångar. Kylslagna, halvt stelbenta och ogenerat tjyvade från Peter Hook, men viktiga. Bandets brist på uppfinningsrikedom är dessvärre flagrant. Ran och Cave ger möjligen Herring chansen att få spela ut hela sitt register när de väl upplevs live. Debbie Harry gör ett trevligt gästspel i Shadows medan North Star utsmyckats med trevlig percussion.

Därutöver är det bara urvattnade gamla fyrtaktare vi redan hört. Gav besöket hos Letterman verkligen inget mer än den otacksamma uppgiften att följa upp en internationell blockbuster?

KÖP ALBUMET PÅ VINYL HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA