Inövat, spontant och gemytligt

Bob Hund, Bråvalla Festival 2017

Inövat, spontant och gemytligt

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

Sedan farbröderna i Bob Hund gjorde återtåg på musikscenen för tio år sedan har de blivit allt mer av en institution på både stadsfestivaler och regelrätta diton. Det är nästan svårt att undvika den säregna gruppen numera. De som sett en sisådär tio tillställningar vet vid det här laget att det ofta är samma recept. Thomas Öbergs dadaistiska standup till mellansnack är inövat och repliker som “mina damer och herrejävlar” och “har ni en röv så skaka den i sidled” går i repris, liksom de dubbla handklappen. Same procedure as last gig.

Frontmannen kör i vanlig ordning mask, finskor, läppstift och tanthandskar. Han fiskar upp pärlhalsband ur kalsongerna, klär av och på sig, staplar monitorer och flinar maniskt. Å andra sidan är det ju precis så här det ska vara. Originellt och skitkul, även för de som varit med förut. Dessutom får vi ett fräscht inslag i form av Norrköpings kulturskolas ungdomskör, ett dussin tjejer som tar Brooklyn Salsa och Fantastiskt till nya höjder.

Christian Gabel håller takten i revisorutstyrsel. Mats Hellquist är en stabil saltstod på fyra strängar. Kufen Johnny Essing ser ut som om han ska på fisketur och Conny Nimmersjö har mer studsenergi än vanligt bakom en gitarr lika stor som honom själv. Eftermiddagens guldmedalj går till Jonas Jonassons ursnygga spöksynthar och vocoder. Ljudet är verkligen fantastiskt krispigt och ger full rättvisa åt Harduingetmankandansatill? och Tinnitus I Hjärtat.

Allt går dock inte riktigt som på räls. Adepts soundcheck överröstar men tillåts inte förstöra. Texten i Jag Är Inte Arg förvrängs helt enkelt till “Jag är inte arg faständesoundcheckardärborta!” Nio minuter in i konserten lägger ljudet dessutom av, men luften går inte ur för det. “Tusen gånger till!” skanderar den gemytliga publiken.

Publiken ja. Det krävs ett visst mått av vettighet för att digga Bob Hund och stämningen är ytterst trevlig. Scooters sunkighet dagen innan neutraliseras när ordkonstnär Öberg skanderar att Bob Hund är emot allt förtryck. Och kan det bli mysigare än Tralala Lilla Molntuss, Kom Hit Ska Du Få En Puss som avslutning i solskenet?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA