The War On Drugs: A Deeper Understanding

The War On Drugs
A Deeper Understanding

Bär papparockens fana högt

GAFFA

CD / Atlantic
Utgivning D. 2017.08.25
Recenserad av
Pontus Bark

Han har kallats perfektionist. Någon skrev att han försöker för mycket. Men med den talangen vore det närmast ett svek mot sig själv att inte ha höga pretentioner. Och visst har Adam Granduciel och hans War On Drugs skapat just ett pretentiöst album. Men oj, så bra de gör det.  

The War On Drugs har aldrig varit bättre. Bandets resa har tagit kliv med varje platta. Med Lost In A Dream (2014) höjde bandet ribban – och med A Deeper Understanding lägger de den nu på Patrik Sjöberg-höjd. Dessutom är det bandets första fullängdare på major-bolaget Atlantic, något som verkar passa detta "indieband" utmärkt.

Det handlar återigen om den där drömska, dimmiga rocken. Den med det där stora soundet, den där produktionen inte lämnat något åt slumpen; ett genomarbetat hantverk. Och visst är de där fortfarande, influenserna från såväl Springsteens som Dylans 70- och 80-tal. Men mitt i detta sammelsurium av gubbrock-influenser hittar Granduciel något alldeles eget. 

"Love is like a ghost in the distance out of reach" är rader från Thinking Of A Place, en låt som vittnar om att Granduciel dessutom tagit kliv som textförfattare. Elva minuters hypnotiskt vacker rockmusik och en självklar höjdpunkt. Holding On en annan.

War On Drugs bygger upp ett universum som är skönt att vara i. Kanske är den världen något förutsägbar, men det är också just konsekvensen och hängivenheten till genren som gör att de gör det så bra. För det här är en stor platta i fler än en bemärkelse. War On Drugs bär papparockens fana högt, kanske till och med högst av alla just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA