Charlotte Gainsbourg: Rest

Charlotte Gainsbourg
Rest

Förtjusande och fascinerande fransyska

GAFFA

CD / Because
Utgivning D. 2017.11.17
Recenserad av
Janne Hallman

Kärleksbarnet till de franska legenderna Serge Gainsbourg och Jane Birkin har främst visat upp sin talang på vita duken, men även släppt några habila album. Men Rest är något annat - ett stordåd av en både charmerande och passionerad sångerska, som för första gången sjunger på modermålet (även om hon varvar med engelska då och då).

Den i stora delar livsbejakande och dansanta plattan är klockrent producerad av franska DJ:n SebastiAn, som tidigare jobbat med Daft Punk och Frank Ocean. Nu innehåller skivan dock inte bara futuristisk disko; lika mycket som musiken är i framkant sker återblickar till det franska chanson-arvet och 60-talspopen som hennes far briljerade med. Det är också rätt mycket retrosynt, möjligen inspirerad av framgångarna med Stranger Things-soundtracket.

Det nya och gamla återspeglas också i samarbetena. Låtarna är skrivna ihop med storheter som Paul McCartney, likväl som Connan Mockasin och Guy-Manuel de Homo-Christem från nämnda Daft Punk. Men inga gästspel tar udden av den urstarka Charlotte Gainsbourg, vars hemlighetsfulla, viskande sångstil fungerar förträffligt med den eklektiska ljudbilden.

Ett fascinerande och förförande album som definitivt hör till årets bästa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA