Den Svenska Björnstammen: Orion, Arvikafestivalen

Den Svenska Björnstammen, Orion, Arvikafestivalen

Den Svenska Björnstammen: Orion, Arvikafestivalen

Recenserad av Daniel Magnusson | GAFFA

I en lokal som vägrar att andas har Den Svenska Björnstammen samlat sin församling av festglada, bitpop-tokiga, lallsuktande, likasinnade, vardagsföraktande och ungdomliga klick. Ambjörn och hans vitklädda vänner är uppe på scenen som kalvar är på sitt grönbete eller som brunstiga björnar – minst sagt övertända. Man får intrycket av att scengolvet är en enda stor studsmatta.

"Vad ska man göra när man får håll?", flåsar en av dem samtidigt som tekniken strular en gång för mycket och partyt kommer av sig. Men ingen lämnar lokalen. Folk väntar, iakttar och lyssnar på mellansnack som skiftar mellan genomtänkt pepptalk och nervös utfyllnad. De väntar för de är sålda på Björnstammens tackling av electro – en slags buskisvariant, post-Basshunter som onanerar ut kåta och lustfyllda anekdoter blandat med hyllningar till mor. Simpla, banala textrader skiftar plats med klichérensade meningar. Och autotunern är på ett konstant on-läge.

Det här kommer aldrig bli rumsrent, aldrig släppas in i de fina korridorerna men Den Svenska Björnstammen går vid sidan av allt sådant. De barrikaderar istället ladan bredvid och bjuder in sina likasinnande för dansant samkväm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA