Melody Gardot: Ulriksdals Slott, Stockholm

Melody Gardot, Ulriksdals Slott, Stockholm

Melody Gardot: Ulriksdals Slott, Stockholm

Recenserad av Åsa Moberg | GAFFA

Melody Gardot är en artist som är bra på skiva men som låter ännu bättre live. Efter en något gnisslig instrumentell inledning tog sig konserten snabbt och höll en jämn och hög nivå. I den vackra men kylslagna omgivningen vid Ulriksdals slott fick hon snabbt upp värmen hos publiken och bjöd på närmare två timmars konsert.

Melody är en skicklig sångerska med en mjuk och sensuell röst som bjuder på allt ifrån raspigt mörka till lena ljusa toner. Och när hon sjunger sina "nonsensramsor" får man nästan känslan av att hon spinner som en katt.

Den enkla scenen – helt svart, med rökmaskin för nattklubbskänsla och en ljusshow som startade när den svenska sommarkvällen mörknade – var också ett smart drag som förstärkte sången, som helt stod i centrum. Hennes rappa och humoristiska mellansnack blev en bra balans till musiken. Utan det hade det blivit lite väl sofistikerat.

Hon är en duktig musiker, framförallt på pianot som hon liksom spelar med hela kroppen. Och musikerna i bandet, som hon låter glänsa, håller en mycket hög nivå. Ett exempel är saxofonistens grymma intro till Les Etoiles.

Musiken har tyngdpunkt i jazzen men har inslag av blues och lite latinska rytmer. Några av höjdpunkterna var: "Your Heart Is As Black As Night", If The Stars Were Mine", "Deep Within The Corners" och extranumrena där hon sjöng covers på, bland annat "Fever".

Melodys röst, som rymmer ett register av känslor, och hennes framtoning känns betydligt erfarnare än sina 25 år. Kanske beror det på hennes långa bakgrund som musiker – barpianist redan vid 16 – och vägen tillbaks efter olyckan hon råkade ut för som 19-åring.

Melody har själv sagt att "performing isn't about talking, its about giving …" och det är bara att hålla med; hon sjunger med hela själen, med en inlevelse och scennärvaro som känns väldigt äkta. Och hon ser genuint lycklig ut när hon efter sina extranummer och stående ovationer vinkande lämnar scenen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA