Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Paul Simon
So beautiful or so what

Hear Music / Universal | Släpptes lördag 16 april 2011
GAFFA | Recenserad av Magnus Sjöberg
Torsdag 2011-04-14 08:00
GAFFA
4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    Spotify    GAFFA Shop

Det briljanta finns i det avskalade.

Jag gillar Paul Simon. Har i praktiken alltid gillat honom, även om det finns några stunder från början av åttiotalet som väl inte är särdeles stora. 1986 kom albumet som många fortfarande förknippar honom med, och som blev den stora dörröppnaren för världsmusik, och som fortfarande är dess förbannelse: Graceland. Den som Simon gjorde inspirerad av (syd-)afrikansk musik, som fick världens öron att öppnas inför den, eller i alla fall inför den västerländskt producerade afrikanskinspirerade musiken. Det känns som att det framgångsreceptet eller den inspirationen och passionen aldrig har lämnat honom, för det har ofta funnits kvar något av andan eller komp och instrumentering.

Det finns ett par sådana spår här också, och, jag vet inte, jag blir faktiskt lite trött och besviken när jag hör det. Jag kan också bli irriterad på de där gitarreffekterna och det där ibland upphackade soundet som säkert är tänkt att framkalla ett intimt svängande sound, utan att lyckas. Men det bör tilläggas att här också finns några av Simons mer inspirerade stunder de senaste åren. Och som vanligt är det i de lågmälda, episka balladerna, nästan folkvisorna, det sker. Questions for the Angels. Love and Hard Times.

Överhuvudtaget känns det här som ett styrkebesked, som att han fortfarande kan leverera intressanta saker. Skulle gärna se en återkomst till lite mer avskalat sound, men jag är ändå tillfreds med vad jag hör. Inga framtida legendariska låtar, men nog så bra.


Följ Paul Simon Tryck på hjärtat

Paul Simon i svensk tv-serie
2015-03-31 (nyhet)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Simon Paul: Classic Albums - Graceland
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop
Simon Paul: Jubilee Of Gospel
Kr. 192,00
Köp på GAFFA Shop
Simon, Paul: Live In New York City (2xCD/DVD)
Kr. 240,00
Köp på GAFFA Shop
Simon, Paul: Live In New York City (BluRay)
Kr. 264,00
Köp på GAFFA Shop
Simon, Paul: Live In New York City (DVD)
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop