Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

Iron Maiden
Nya Ullevi, Göteborg,
fredag 1 juli 2011

GAFFA | Recenserad av Anders Fridh
Lördag 2011-07-02 12:21
Foto: Filip Mijatovic
GAFFA
4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.

En välförtjänt arbetsseger.

De kunde gjort det så enkelt för sig. Bränt på i 110 från start och fått med sig även den salongsberusade vip-publiken. Men till skillnad från 2005 och 2008 är årets Ullevibesök ingen hitspäckad nostalgikavalkad. Hela sju av konsertens första tio låtar är från 2000-talet, fem från senaste studioalbumet "The Final Frontier".

Och varför inte? Iron Maiden visar att de fortfarande kan leverera episkt galopperande metal. Senaste singeln "El Dorado" är visserligen svag, men vägs upp av den gotiska medeltidsballaden "When The Wild Wind Blows". En mästerlig proggmastodont signerad bandledaren Steve Harris.

Ljudet på Ullevi är till en början svajigt och Nicko McBrains virveltrumma låter burkig på sittplats. Flera låtar går för snabbt förbi – Bruce Dickinson har svårt att hinna sätta sången i uppskruvade "Hallowed Be Thy Name". Annars sjunger han fortfarande förvånansvärt bra. De nedtonade verserna i "The Talisman" visar sångarens mångsidighet. Och de höga tonerna sitter ofta bättre än på senaste skivan.

Det är först med "The Trooper", låt nummer sju i setlisten, som ett lite avvaktande Ullevi exploderar. Maiden visar här att de besitter dramaturgisk perfektion. Soldathymnen bryter tvärt av efter par längre episka låtar. Och när "The Wicker Man" följer … Efter den urladdningen sätter sig Dickinson stilla ner på en högtalare och ser ut över publikhavet. Trycket är enormt och jublet vill aldrig ta slut. "The longest crowd applause in history" säger Bruce och det är inget han säger varje dag, det är tydligt.

Iron Maiden live lever mycket på sångarens energi. Janick Gers vevar som vanligt runt sin gitarr, men annars sker inte så mycket. Den rymdinspirerade rekvisitan är dock väldigt snygg.

Bruce Dickinson har publiken i sin hand när han avfärdar ryktet om att detta är Maidens sista turné. Kvällen på Ullevi visar framför allt ett band som vågar; som litar på att även "The Final Frontier" fungerar på de största arenorna. Och trots en avvaktande start så kommer vi i mål. Det är ingen klassisk konsert, utan mer en välförtjänt arbetsseger.  

 


Följ Iron Maiden Tryck på hjärtat

Iron Maiden till Sverige
2015-10-19 (nyhet)
Iron Maiden: The Book Of Souls
2015-09-17 (recension)
Se klassiska band som emojis
2015-09-13 (nyhet)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Iron Maiden: A Matter Of Life And Death
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Iron Maiden: Brave New World
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Iron Maiden: Classic Album - Number Of The Beast
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop
Iron Maiden: Dance Of Death
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Iron Maiden: Death On The Road (2xCD)
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop

GAFFA Live

Iron Maiden
Fredag 2016-06-17 18:30
Ullevi
Hitta biljett via GAFFA Live