Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

Bob Dylan
Peace & Love, Utopia,
lördag 2 juli 2011

GAFFA | Recenserad av Jack Hildén
Söndag 2011-07-03 10:22
GAFFA
5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.

Inte bara nostalgi.

Jag tillhör dem som köpte biljetter till Globen för några år sedan, de gick loss för runt 700 spänn och platserna var sämst möjliga, för att se Dylan. Det är just så, att se Dylan. Det handlar inte om att jaga en fantastisk konstertupplevelse, det handlar om att kunna säga till folk och sig själv "Jag har sett Bob Dylan spela Like a Rolling Stone".

Han har tagit steget från att vara människa till att vara något annat, och det gör det svårt att känna historiens vingslag när han går upp på festivalens största scen. Att han ska vara personen bakom alla DVD:s och presskonferensklipp där han säger "I consider myself a singer / dancer", är förstås helt overkligt. Men genom låtarna väcks minnet till liv. Öppningen är fantastisk, och om man riktigt lyssnar går det att ana fragment av den otroliga låtskatt som finns att hämta av.

Alla dessa låtar görs om till de två senaste skivornas sound, "Modern Times" och "Togheter Through Life". Där har han återvänt till klassisk rock och jazzfusion, och tar sin parodiskt rossliga röst till hjälp. På de två skivorna är soundet anpassat efter rösten, och det är intressant att se vad som händer när exempelvis "Don't think twice it's allright" spelas på samma vis.

Bandmedlemmarna är många, uteslutande män, och brister gärna ut i gungiga solon. Dylan själv har sitt munspel. Det krävs inte mer än ett par steg mot publiken för att den ska skrika av lycka. Han lever! Det är lite som att se ett svenskt drama på bio, förväntningarna är så lågt ställda att en okej dialog blir fem plus.

Till min stora förvåning är inte den här kvällen bra i meningen att man kan skryta för sina kompisar. Långa partier är lysande som spelning, inget annat. Till slut glömmer man bort den fula tribaltatueringen som hänger i bakgrunden. Det är en bedrift.


Följ Peace & Love 2011 Tryck på hjärtat

The Ark ger ut live-dvd
2011-12-07 (nyhet)

Följ Bob Dylan Tryck på hjärtat

0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Dylan, Bob: Dylan På Dansk (Bog)
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop
Dylan Bob: Don't Look Back (DVD)
Kr. 107,00
Köp på GAFFA Shop
Dylan Bob: Mtv Unplugged (DVD)
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
Dylan, Bob: 30th Anniversary Concert Celebration (2xCD)
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop
Dylan, Bob: 30th Anniversary Concert Celebration (2xDVD)
Kr. 216,00
Köp på GAFFA Shop