Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Tom Waits
Bad as Me

ANTI / Cosmos | Släpptes söndag 23 oktober 2011
GAFFA | Recenserad av Andreas Fällman
Fredag 2011-10-21 11:00
GAFFA
5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    Spotify    GAFFA Shop

Fenomenet spelar ut hela sitt register efter sju års väntan.

Hur kräsen får man egentligen vara efter sju års väntan? Hur förmätet är det att ens hysa förväntningar? I fallet Tom Waits gör man sonika bäst i att se den 61-årige mångsysslaren som inte enbart en musiker, utan som ett fenomen. Detta tillför kanske Waits varumärke ännu mer mystiskt skimmer men hans musik ter sig plötsligt mer tillgänglig. För man kan inte ställa krav på ett fenomen, det bara händer en.

Och det är just det som blir när man lyssnar till Bad as Me, den hett efterlängtade uppföljaren till 2004 års Real Gone. Den bara händer. Vill man ställa sig i försvar och hitta svagheterna (kritikerns syfte och förbannelse) så går det alldeles utmärkt. Låtarna skaver mot varandra likt ett vasst gruskorn i en på tok för trång stövel. Ena stunden är det en klassisk croonerballad, exempelvis Kiss Me Like a Stranger, som lika gärna kunde spelats in samtidigt med den nu 33 år gamla Blue Valentine, och andra stunden blir det politiska kulsprutesalvor och dundrande marschtakter i Hell Broke Luce. Waits skapar på Bad as Me sexton pastischer av sitt egna musikaliska arkiv, sträckandes från debuten Closing Time fram till ovan nämnda Real Gone, och en känsla av "Best of ..." infinner sig.

Men Waits låter förvånansvärt pigg. Ja, nästan yngre än på många av hans senaste album och skavsåren till trots så vill jag inte överanalysera innehållet längre, utan bara böja mig som ett halmstrå för vinden och vara nöjd med det. Vilket jag, såklart, också är.


Följ Tom Waits Tryck på hjärtat

Adele anklagas för plagiat
2015-11-03 (nyhet)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Waits, Tom: Alice
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Waits, Tom: Bad As Me
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Waits, Tom: Bad As Me (Vinyl)
Kr. 240,00
Köp på GAFFA Shop
Waits, Tom: Blood Money
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop
Waits, Tom: Glitter And Doom Live (2xCD)
Kr. 204,00
Köp på GAFFA Shop