Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Common
The Dreamer / The Believer

Warner Music | Släpptes onsdag 11 januari 2012
GAFFA | Recenserad av Özgür Kurtoglu
Onsdag 2012-01-11 09:38
GAFFA
5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    Spotify    GAFFA Shop

Ljuv hiphop befriad från materiella oväsentligheter.

Lonnie Lynn har inte gjort många misstag i sin karriär som rappare, aktivist, underhållare. Common är en artist fri från kontroverser, befriad från behovet att hävda sig med materiella oväsentligheter, hatad av Fox News för sin frispråkighet. Han har gjort det mesta rätt, men ändå har hans två senaste album låtit orkeslösa.

The Dreamer / The Believer är bättre, annorlunda, lika mycket ett album som är typiskt Common, hans kanske bästa sedan Be, som det är ett album som är typiskt No I.D. och i ordets sanna mening även producentens till fullo. Common delar i tur och ordning verser med först Maya Angelou och sedan Nas, ägnar sin tid åt att göra det klart och tydligt för hiphop-världen att han definitivt är bland de bästa i genren, något som inte känns som en större osanning när han utan några som helst pretentioner eller pompös attityd förmedlar både budskap om tro och sin koppling till sina bröder och systrar de svaga och rättighetsberövade i ett trasigt USA.

Albumets andra huvudpersonen är No I.D., som styr sitt skepp med elegans och klass, med stil och ett obesudlat gung och sväng rakt igenom albumets tolv spår. Producenten, den nära vännen till Common, skapar något levande och rikt på relevant musikhistoria som gör The Dreamer / The Believer till ett av årets mest spännande hiphop-album, ett album som är minst lika bra som Be, och kanske det mest stabila Common gjort sedan One Day It'll All Make Sense, också till stora delar producerat av No I.D. 


Följ Common Tryck på hjärtat

Common: Tyrol, Stockholm
2014-11-16 (recension)
Common: Nobody's Smiling
2014-07-22 (recension)
1 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:
0
Utan tvekan hans bästa sedan Be! Får vi se No I.D. på nästa album också, måntro?

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Common: Like Water For Chocolat (2xVinyl)
Kr. 240,00
Köp på GAFFA Shop
Common: The Dreamer, The Believer
Kr. 167,00
Köp på GAFFA Shop