Therapy?: A Brief Crack of Light

Therapy?
A Brief Crack of Light

Therapy?: A Brief Crack of Light

GAFFA

CD / Blast Records
Utgivning D. 2012.02.17
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Therapy? bildades 1989 i Belfast på Nordirland och hade sin storhetstid i mitten av 90-talet. Sedan dess har de kämpat på, släppt regelbundna album och turnerat jorden runt ett antal varv.

Men på senare tid har något hänt, 2009 års Crooked Timber var en av de bästa plattorna det året och definitivt en av de bästa under hela bandets karriär. När de nu släpper uppföljaren, springer de i helt motsatt riktning, där Crooked Timber var full av refränger, melodier och ett rent utomjordiskt sväng så är A Brief Crack of Light en svart, hård, skev och krokig skiva som skaver och gnisslar.

Som vanligt handlar det om riff på riff och Therapy? har alltid haft en av de tyngsta rytmsektionerna i världen, basen och trummorna skulle kunna riva ner murar och krossa meteorer. Men vad som vid de första lyssningarna saknas är låtar, istället är det emellanåt så avigt och hårt att man inte riktigt vet om man avskyr eller älskar det. The Buzzing är tre minuter av oförutsägbart oljud och avigheter som är fruktansvärt tilltalande och förvirrande, Get Your Dead Hand off My Shoulder är dub, industri, riffglädje och en experimentlusta som många band saknar, medan skivans bästa spår Ghost Trio maler på med ett riff i fem minuter samtidigt som trummor och bas gör sitt bästa för att överrösta varandra.

Therapy? har gjort en skiva som kräver flera lyssningar och som i längden kommer att tjäna på det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA