Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Cat Power
Sun

Matador Records | Släpptes tisdag 4 september 2012
GAFFA | Recenserad av Björn Schagerström
Söndag 2012-09-02 20:08
GAFFA
5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor5 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    Spotify    GAFFA Shop

Upbeat och elektronisk återkomst för Chan Marshall.

När nyheten att Cat Powers kommande skiva skulle vara den första där Chan Marshall själv trakterade alla instrument på mycket länge blev jag hoppfull. För visst är The Greatest från 2006, där hon kompas av medlemmar av Al Greens band, riktigt bra medan den senaste given, coverskivan Jukebox, med instrumentalister från Dirty Three och Blues Explosion, lämnade mig smått besviken. Under tiden hade jag rastlöst börjat längta efter Chan Marshalls egna råa och vackra gitarr- och pianospel. Så landar då Sun och är så klart något helt annat än man kunde vänta sig.

Redan på låten Free från 2003 års You Are Free kunde lyssnaren höra en enkel trummaskin men här gör sig Chan Marshall av med minimalismen för att ersätta den med en helt ny botten av elektroniska toner och visar fram sitt mest upbeat och till höres optimistiska album hittills, även om bluesen ofta finns där, inbäddad i ljudbilden och texten.

Hon sjunger om skeva perspektiv i vår orättvisa värld i den finfina singeln Ruin och försöker tillsammans med Iggy Pop i närapå elva minuter långa Nothin But Time mana till självförtroende och att sluta vara rädd. I en intervju med Rolling Stone berättar Chan Marshall att låten är skriven med en väns dotter som utsatts för mobbning i åtanke men riktar sig också till sitt eget yngre jag.

Sun är kanske årets mest lyckade och överraskande pånyttfödelse. Vem hade trott att man skulle hitta autotune-sång på en Cat Power-skiva, liksom?


Följ Cat Power Tryck på hjärtat

Cat Power: Göta Lejon, Stockholm
2014-11-04 (recension)
Cat Power till Sverige
2014-08-28 (nyhet)
0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Cat Power: Jukebox
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
Cat Power: Moon Pix
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
Cat Power: Sun
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
Cat Power: Sun (3xVinyl)
Kr. 240,00
Köp på GAFFA Shop
Cat Power: The Covers Record
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop