Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Green Day
¡Uno!

Reprise | Släpptes onsdag 26 september 2012
GAFFA | Recenserad av Kristofer Hadodo
Måndag 2012-09-24 09:33
GAFFA
4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor4 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    GAFFA Shop

Ett steg framåt och två steg bak när en trilogi tar vid.

Enligt Billie Joe Armstrong är hans band inne i en extremt kreativ fas. Ett nytt album skulle inte räcka för att rymma alla nya låtar. Inte ens ett dubbelalbum. Så Green Day släpper en albumtrilogi med start i september, mellanlandning i november och final i januari.

Den här gången är ambitiösa konceptalbum och rockoperor lagda åt sidan. ¡Uno! består i huvudsak av powerpop, enligt Armstrong någonstans mellan AC/DC och tidiga The Beatles, samt ett försiktigt dansbeat i sommarsingeln Kill The DJ.

Green Day är återförenade med producenten Rob Cavallo som svarat för merparten av deras repertoar. Han visar sig än en gång vara bäst lämpad för att lyfta fram inte bara medlemmarnas individuella kvaliteter utan även trions unika dynamik.

Det finns en hel kedja med snärtig, rak och tajt powerpop på skivans första hälft och det går inte att ta miste på vem avsändaren är. I Nuclear Family färdas man tillbaka till tiden för Green Days genombrott. I Stay The Night bjuds det på ömhetsbevis och i singeln Let Yourself Go är trion närmast övertänd.

På andra hälften är tempot lägre medan svänget och riffen är tyngre. AC/DC-influenserna blottas i både Loss Of Control och Troublemaker. Spänningen håller dock inte i sig hela vägen. Sweet 16 och Rusty James framstår som rätt tunna och de leder fram till den ännu mer återhållsamma Oh Love.

Kreativ hybris eller smart marknadsföring? Oavsett vilket ska det bli spännande att få se vilken riktning Green Day tar härnäst, på ¡Dos! och på ¡Tré!.


Följ Green Day Tryck på hjärtat

0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Green Day: 21st Century Breakdown
Kr. 83,00
Köp på GAFFA Shop
Green Day: 21st Century Breakdown Ltd. (Vinyl)
Kr. 300,00
Köp på GAFFA Shop
Green Day: American Idiot
Kr. 83,00
Köp på GAFFA Shop
Green Day: Awesome As Fuck (CD/BluRay)
Kr. 204,00
Köp på GAFFA Shop
Green Day: Awesome As Fuck (CD/DVD)
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop