Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare
Recension / CD

Goat
World Music

Stranded / Universal Music | Släpptes onsdag 10 oktober 2012
GAFFA | Recenserad av Daniel Andersson
Måndag 2012-10-08 20:04
GAFFA
3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.
  WiMP    Spotify    GAFFA Shop

Influenserna överskuggar det personliga uttrycket.

Korpilombolo-kollektivet Goat omgärdas av mystik. Medlemmarna talar om esoterism, voodoo och tiden före Sveriges kristnande. De tre originalmedlemmarna som härstammar från Pajala är inte sena att berätta om regionens fornkultur. På scen döljer de sina identiteter bakom masker, alltför att sätta musiken i fokus. Och fullängdsdebuten World Music har uppmärksammats mer utomlands än i svensk press. Titeln har de valt med tanke på den missvisande genrebeskrivningen världsmusik, enligt bandet är all musik världsmusik.

Musikaliskt hämtar Goat inspiration från Funcadelics tyngsta funk, avantgardejazzens normlöshet och de afrikanska traditionens rytmlekar, filtrerat genom ett progressivt rockfilter. Låtar som Disco Fever och Golden Dawn spänner dansmusklerna − i det stora hela fungerar kontrasten mellan nämnda låtars intensitet och monotont krautinspirerade folklåtar som Det Som Aldrig Förändras/Diarabi förvånansvärt bra.

Goats gitarrlarmande debutsjua Goatman sålde snabbt slut, ska bli intressant att se om de når ytterligare framgång med debutalbumet. En skiva som glimrar emellanåt, men som i mångt och mycket kan ses som en sammansättning av influenser. Musiken blir dessvärre inte särskilt personlig. 


0 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:

Logga in för att kommentera.