Svenska Kaputt: Svenska Kaputt

Svenska Kaputt
Svenska Kaputt

Svenska Kaputt: Svenska Kaputt

GAFFA

CD /
Utgivning D. 2012.09.26
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Som en tickande bomb ligger kontrabasens rostiga ljud över albumets fem spår. Det sticker och bränns när saxofonen hackar upp melodin i nästan oigenkännliga rytmer. 

Men så fort jag bildat mig en uppfattning om musiken så sveper den vidare, ned i fusionträsket och vidare över en akustisk gitarrs envetenhet. Tröstlösa Tårar inleder albumet med influenser som drömskt påminner om vildvittrors skrik följt av harmonier som halkar snett på ett piano. Tonerna dröjer sig bara kvar för att få lov att halka i varandra.

De flesta låtarna är upp emot tio minuter långa, men innehåller flera olika partier. I Nötskalsmusik #5 inleds låten med tysta små kafferepsliknande ljud, följt av rockhysteri bara för att avslutas med det mest psykedeliska och rysningsframkallande elektroniska ljud jag någonsin hört.

Svenska Kaputt struntar i alla konventioner och har istället gjort en skiva med ett helt eget regelverk. Ensamma toner dröjer sig kvar och tangerar gränsen för hur länge en ton får lov att inkräkta på rytmen. Och det är det som gör det hela intressant.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA