Ellie Goulding: Halcyon

Ellie Goulding
Halcyon

Ellie Goulding: Halcyon

GAFFA

CD / Polydor
Utgivning D. 2012.10.05
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Halcyon är en synnerligen dämpad uppföljare för att komma från en så pass nykläckt engelsk popstjärna. Ellie Goulding singeldebuterade för knappt tre år sedan, vann BBC:s årliga talangpris 2010 och är redan framme vid album nummer två. Materialet är förvånande osvängigt, olustigt och lättglömt. 

När Ellie Goulding siktar på något som skulle kunna vara signerat Björk, Florence + The Machine eller Zola Jesus blir det krystat. Hennes tolkning av Active Child-singeln Hangin On tillför inte originalet någonting nytt. När hon närmar sig Adeles uttryck i Joy uppstår en märklig julsångsstämning. Och när hon är sig själv darrar hon irriterande mycket på rösten, dränks i stråkar eller fastnar i ett alldeles för släpigt tempo. 

Men det finns två utropstecken: Figure 8 är som gjord för att bli en succé i dubstepkretsar, bara rätt producent får sätta tänderna i den. Låten har ett återhållsamt men mäktigt tryck och kulminerar i en pampig refräng. Singeln Anything Could Happen är banal men det är just enkelheten som får den att sticka ut från Halcyons dysterhet. Om ändå fler låtar gjorde det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA