Månadens magasin

Läs online | Prenumerera här

Du är inte inloggad  Logga in / Ny användare

The Vaccines
Mejeriet, Lund,
lördag 27 oktober 2012

GAFFA | Recenserad av Jonathan Bengtsson
Söndag 2012-10-28 14:51
Foto: Elina Nilsson
GAFFA
3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor3 stjärnor
Läsarna
Logga in för att anmäla.

Med ett andra album som grund försvinner alltför mycket av det goda.

När jag i ett  enormt engelskt folkhav förra sommaren bevittnade The Vaccines som ett av förbanden till de monumentala Arcade Fire, kan jag ärligt talat säga att jag blev totalt hänförd.

Bandets debutalbum − lika rakt som skitigt, lika "The Strokes när de var bra, på uppåtjack" som febrigt, lika genomsyrat av alkohol som Hunter S Thompsons lever − hade precis släppts löst likt en hedonistisk naturkraft. Hajpen var ett faktum. En hajp som denna ljumna juni-kväll bekräftades som något veritabelt välförtjänt. 

Hösten 2012 har det Londonbaserade bandets andra skiva Come Of Age precis intagit butikerna, en skiva som inte kan ses som något annat än ett steg tillbaka. Ljudbilden tycks ha försvagats, intensiteten och den ungdomliga nerven sparkats, till förmån för − inte så mycket alls. Och på Mejeriet denna frostiga lördagskväll är det just Come Of Age som verkar som fundament. Vilket genererar i att kvaliteten stagnerar ganska rejält. 

Inte ens de båda singlarna No Hope och Teenage Icon får mig att vilja dansa våldsamt och dricka sprit, något som annars har varit symptomatiskt när det gäller mig och mitt förhållande till The Vaccines. I en bättre värld hade kvartetten, med sångaren Justin Young som navigerar indierock-skutan, amplifierat de nyare spåren, med aggressivitet givit dem den udd som annars saknas på själva skivan. Men icke.

Nej, istället är det som räddar denna konsert ifrån ett smärre haveri givetvis den så effektiva debuten, What Did You Expect From The Vaccines?

Paradspåren Post Break-Up SexAll In White, If You Wanna och Wetsuit är lika publikfriande som snygga − alla skrålar, alla sjunger med. Skriker och hoppar gör i och för sig publiken nästan oavbrutet, men det är enbart vid dessa låtar som skrål förefaller vara verkligt legitimt.

Om jag nu såhär i sluttampen ska måla denna recension med svepande penseldrag, så bör det konstateras att ljudbilden ofta är svag − både basen och gitarren hade behövt lite tillväxthormoner uppskjutna i en potent nerv − repetoaren är en besvikelse, och helhetsintrycket är att denna kväll mynnade ut i något ganska slätstruket. 


Följ The Vaccines Tryck på hjärtat

The Vaccines: English Graffiti
2015-06-14 (recension)
The Vaccines: Come Of Age
2012-09-01 (recension)
2 kommentarer. Vad har du att säga?
Sortering:
0
..fast. De spelade ju faktiskt Norgaard som en sistalåt, vilket är precis det den bör vara. Väldigt bra spelning i mina ögon, sjukt mycket röj, precis som det ska vara!
0
Jag måste ju helt ha missat det, och för det ursäktar jag. För övrigt så fann jag väl diskrepansen mellan denna spelning och den jag såg i London som allt för stor. Samtidigt som det nya albumets låtar - i min mening - drar ner helhetsbetyget. Herregud, jag älskar vaccines, jag vill inget annat än att bevittna en bra spelning med dem. Men de infriade inte riktigt de förväntningarna i lördags, tyvärr.

Logga in för att kommentera.

GAFFA Shop

Vaccines, The: Come Of Age
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop
Vaccines, The: Come Of Age (Vinyl)
Kr. 180,00
Köp på GAFFA Shop
Vaccines, The: Melody Calling EP (Vinyl)
Kr. 59,00
Köp på GAFFA Shop
Vaccines, The: What Did You Expect From The Vaccines
Kr. 119,00
Köp på GAFFA Shop