x

COVER ME med Albin Lee Meldau: "Det är skivomslagens Zlatan"

COVER ME med Albin Lee Meldau: "Det är skivomslagens Zlatan"

2016 blev året då Albin Lee Meldau äntligen släppte sin debutsingel. Den 28-årige göteborgaren hade tidigare testat på livet som gatumusikant och hur det var att spela i ett band (The Magnolia), men det var med Lou Lou han slog igenom ordentligt. 

Albin Lee Meldau har koll på album-omslag också! Vi lät honom lista sina all-time favourites.

David Bowie − The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars

− Vad kan man säga om Bowie som inte redan sagts? Speciellt den här våren när alla fortfarande är i chock. The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Bästa titeln någonsin. Hur cool albumtitel är det inte? Med Ziggy som utomjording i mänsklig form som försöker ge en strimma av hopp till oss på jorden? Jag tror till och med att skivomslaget fanns som frimärke i England. Extravagans, stilsäkerhet. Skivomslagens Zlatan.

gallery_medium

Lou Reed − Transformer

− Bowie var delaktig i produktionen av den här plattan, tillsammans med Mick Ronson. Jag älskar det här omslaget. Det känns liksom som om rummet smält ihop med bakgrunden och gitarren blir mer som något taget ur en serietidning. Någon kan eventuellt ha varit hög.

gallery_medium

The Beatles − Rubber Soul

− Okej, här var någon definitivt hög. Det är som om allt utspelar sig inuti en lavalampa, och frillorna? Det här var verkligen i slutskedet av deras tid med ett ”polerat yttre”, innan det blev långt hår, långt skägg och långa pipor för hela gänget.

gallery_medium

Bob Marley & The Wailers − Catch A Fire

− Originalpressen som bara gjordes i 20 000 ex föreställde en zippotändare där du lyfte locket för att ta ut skivan (om nån har ett ex att skicka så har GAFFAs redaktion min adress). På den här versionen av omslaget så har bandnamnet ändrats till Bob Marley & The Wailers istället för bara The Wailers och den här skivan var ju peaken för gruppen The Wailers, men startskottet för soloartisten Bob Marley. Peter Tosh och Bunny Wailer inledde solokarriärer samma år som skivan släpptes och resten är historia. Allt de gjorde var guld men för mig så är detta som att alla playlists från mina tonår sluts samman i ett enda omslag.

gallery_medium

Fugees − The Score

− Fu-la-la-la, vilket sväng. En fantastisk skiva som direkt blev en modern klassiker och omslaget är lika fantastiskt. Det påminner om de gamla blaxplotation-filmerna som Shaft och Superfly samtidigt som typsnittet är taget från Gudfadern. Allt som leder upp till denna skiva är jag beroende av, men för mig symboliserar det plattformen Curtis Mayfield, Leadbelly och alla andra storheter byggde. Essensen av en västindisk romans från the streets of The Wire ... Shieeet.

gallery_medium

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA