x

Royal Republic: "Det är publiken som kan göra skillnad"

Royal Republic: "Det är publiken som kan göra skillnad"

Det är inte ofta Royal Republic spelar på hemmaplan, får jag berättat för mig under samtalet med bandets sångare Adam Grahn. Men nu är det äntligen dags igen, och när de väl håller på kör de tre städer på tre dagar. Debaser Strand i Stockholm i kväll, sen Sticky Fingers i Göteborg och Babel i Malmö de kommande dagarna. Och rockbandet är taggade.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Ett ganska nytaggat Royal Republic som har turnerat på tok för lite de senaste åren. Vi la väldigt mycket tid på den nya plattan och det ska bli så fruktansvärt skönt att komma ut med de här låtarna nu och ge dem till folk på sättet de ska ges.

Hur förändras er musik när den framförs live?

– Vi har alltid satt framförandet av vårt musicerande framför att leva upp till en slags rockmyt runtomkring. Vi är liksom musiker som är stolta över det vi gör och vill ge folk det betalar för att se. Vi gör ju alltid samma sak i princip, det är upp till folk att göra något med oss. En Royal Republic-konsert tycker jag själv har en ruskigt hög standard, och det är publiken som kan göra skillnaden.

Vad gör ni efter en spelning?

– Dricker alldeles för mycket. Jag skulle vilja säga något annat men jag tror faktiskt det är så. Vi njuter i fulla drag på scenen, men det blir så jävla mycket jobb ibland.

Vad står på er rider?

– 50 vita, nytvättade handdukar. Vi slängde in det som en liten kontroll, för vanligtvis ringer folk som faktiskt kollar ridern och frågar om vi verkligen behöver 50 vita handdukar och då vet vi att de har läst ridern. Annars så har vi faktiskt en flaska whisky som kostar 4 000 euro. Vi har svurit att om den någonsin dyker upp i omklädningsrummet måste vi grogga upp den innan gigget bara för att, och sen svettas ut det.

Om det blir någon whisky när Royal Republic gör Sverige återstår att se, men klart står i alla fall att det kommer bli tre grymma konserter.

Onsdag 4/5: Debaser Strand, Stockholm
Torsdag 5/5: Sticky Fingers, Göteborg
Fredag 6/5: Babel, Malmö 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA