x

COVER ME med Pheeyownah: "Hon tar plats på ett så förfriskande coolt sätt"

COVER ME med Pheeyownah: "Hon tar plats på ett så förfriskande coolt sätt"

Den 10 juni kommer Pheeyownahs nya album zero9zero9 ut till omvärlden. Det blir det tredje släppet från R&B-löftet, efter de två tidigare EP:erna City och Under The Dock. Redan nu finns en singel från albumet ute för lyssning, hör öppningsspåret Vivid, Fearless här.

Vi lät Pheeyownah gräva i minnet efter sina favoritomslag, samt svara på några frågor om sitt eget omslag till kommande Zero9zero9.

Vad hade du för tankar med albumomslaget till Zero9zero9?

− Jag visste från första början att jag ville visa ett starkt uttryck till skillnad från Under the Dock-omslaget som är mer åt det mörka och mystiska hållet. Trots att zero9zero9 innehåller 3 låtar från föregående EP så lyfter låten Vivid, Fearless som är första spåret, till nya höjder. 

Vem ligger bakom och hur löd direktiven från dig? 

Danyel Mejia från Studio Mo Leah är mannen bakom kameran. Han fick väldigt tydliga direktiv fån mig. Jag bad honom fota en serie med olika poser ur grodperspektiv. En bild skulle stå i fokus och resterande användas som filter. Bilderna togs på toppen av ett berg och i bakgrunden syns den molniga himlen vilket för mig var pricken över i:et. Min grundide var att försöka gestalta orden, frihet och styrka i form av dans och rörelse och med hjälp av designern Amandah Anderssons fantastiska kläder var det lätt att fullfölja idén.

Är det viktigt att det känns som att designen på omslaget och hur skivan låter hänger ihop? Och i så fall, rent konkret, hur kan man länka ihop Zero9zero9:s omslag till själva musiken? 

− I detta fall var det väldigt viktigt att omslaget speglade musiken. Jag tar plats, skapar fritt och gränslöst, varför inte då ha en bild som matchar det.

gallery_medium

HÄR ÄR PHEEYOWNAHS FEM FAVORITOMSLAG:

Björk − Vulnicura

− Björk i sig är ett musikaliskt geni utan dess like. Världarna hon skapar i sin musik och videor är otroligt unika och nyskapande. Detsamma gäller hennes omslag. Jag kunde lika gärna ha valt fem Björk-omslag men det får bli en annan gång. Jag höll på att ramla av stolen när jag såg detta omslag för första gången. Jag tänkte: "NAILED IT!". Detta är ett futuristiskt konstverk.

gallery_medium

M.I.A. − Kala

− Allt M.I.A gör är långt ifrån lagom, det är det jag älskar med henne. Hon tar plats på ett så förfriskande coolt och oansträngt sätt som få lyckas med. Omslaget speglar musiken som är färgstark, livlig och får lyssnaren att vilja dansa oavbrutet. Orden "Fight On!" som omringar henne knyter även an till hennes starka politiska budskap.

gallery_medium

Erykah Badu − New Amerykah Part 1

− Ett abstrakt porträtt av den fantastiska Erykah Badu. Detta omslag kan jag titta på i flera timmar utan att tröttna. I hennes afro finns det massvis med historier i form av olika emblem. Det är genomtänkt och framför allt sjukt mäktigt.

gallery_medium

Niki And The Dove − Instinct

− Jag får så starka 80-tals-sci-fi-affisch-vibbar av detta omslag och jag fullständigt älskar det! Man kan nog tycka att glitter, rymd och skrikande färger i kombination kan blir för mycket att ta in, men inte detta! Skivan är så fruktansvärt bra på alla plan och tillsammans blir det ett mästerverk.

gallery_medium

Iamamiwhoami − Kin

− Musiken får helt enkelt tala för sig själv, det räcker och jag köper det! Mystiken och den minimalistiska tonen den ger gör mig nyfiken på innehållet vilket absolut inte gör en besviken. 

gallery_medium

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA