x

10 spelningar du inte får missa på Primavera Sound

10 spelningar du inte får missa på Primavera Sound

Nästa månad sparkar den spanska storfestivalen Primavera Sound igång i Barcelona. Festivalen kan bjuda på ett spektakulärt program, och tidigare i veckan blev det också klart med en ny scen med plats för 5 000 människor i publiken.

GAFFA täcker årets utgåva av festivalen, och här är våra största tips från huvudprogrammet i Parc Del Fòrum den 2-4 juni.

Radiohead - fredag 3 juni

Fem år efter deras senaste album, The King Of Limbs, kunde Radiohead - efter en liten lek med fansen på nätet - äntligen släppa det första smakprovet från deras kommande och hårt efterlängtade album. Burn The Witch skickades ut tidigare den här veckan med en video som pekar kraftigt mot dagens politiska klimat och blandar klassiska barnprogram från 60- och 70-talen med stämningen från den brittiska skräckfilmen The Wicker Man från 1973.

LCD Soundsystem - torsdag 2 juni

James Murphy och hans skivbolag DFA stod i början av årtusendet för den allra hippaste och kallaste elektroniska musiken som bara går att tänka sig, med hipsterfavoriter som Holy ghost, Hot Chip och Yacht under sina vingar. Murphys eget band LCD Soundsystem var från början genomfört ironiskt och nostalgidyrkande med texter som har slagit an en sträng inte bara i New York utan världen över.

Den stor avskedskonserten i Madison Square Garden för fem år sedan skulle egentligen vara slutet, men så kom de tillbaka. Och den här gången blir det nostalgi helt utan ironisk distans. Indie- och elektronikakids i trettioårsåldern kommer se frontman Murphy med lite förräderi i blicken, men främst är ögonen lyckliga och blöta av tårar, när de drömmer sig tillbaka till tjugoårsåldern.

Kamasi Washington - torsdag 2 juni

Den 35 år gamle jazz-saxofonisten Kamasi Washington tog världen med storm när han 2015 gav ut trippel-LP:n The Epic, som verkligen levde upp till sin titel. Tidigare har han gett ut skivor på eget bolag, men detta var hans första på Brainfeeder och en skiva som verkligen tog honom ut i världen.

Baywaves - fredag 3 juni

Baywaves kan fort bli det nya stora bandet från Spanien som gör internationell succé efter Hinds. Med ett ursprung i Tame Impalas psykedeliska vågor är gruppen ett måste att få med sig under årets Primavera Sound. Deras debut-EP Only For Uz ger i varje fall stora förhoppningar för deras konsert i Barcelona.

Ty Segall & The Muggers - lördag 4 juni

Det produktiva geniet är ännu en gång aktuell med ett nytt album. På scenen får han återigen hjälp av sina kamrater Mikal Cronin och King Tuff, och om nivån på årets konserter är i närheten av det vi fick se på Primavera för två år sedan, då är det bara att njuta. Bered dig på en gigantisk fuzzshow.

Cavern Of Anti-Matter - fredag 3 juni

Från hjärnorna bakom Stereolab har vi fått ett nytt instrumentalt band med namnet Cavern Of Anti-Matter. Med lite draghjälp från Bradford Cox (som spelar både med Deerhunter och solo under festivalen, hint hint), har de skapat ett otroligt skönt konceptalbum som lägger en solid grund för det som förhoppningsvis blir en anmärkningsvärd konsertupplevelse.

PJ Harvey - lördag 4 juni

Brittiska Polly Jean harvey har sedan början av 90-talet släppt elva album med kompromisslös alterntivpop, och är alltid mer ambitiös i sin konstnärliga vision. Det hela peakade med Let England Shake från 2011, en skiva som bokstavligt talat skakar dig med sin intensitet och skönhet. Kritiker och fans hyllade henne som aldrig förr, och hon öste kärlek tillbaka med en sommarturné som bland annat inkluderade ett oförglömligt Roskilde-uppträdande, där den tidigare minimalisten inte hade några problem med att fylla det digra Arena-tältet med storslagna arrangemang.

Nu har hon nyligen släppt den starka uppföljaren The Hope Six Demolition Project, och är klar för de stora festivalscenerna igen.

Destroyer - torsdag 2 juni

Dan Bejars alltid intressanta bandprojekt Destroyer har gett ut elva studioalbum sedan 1996, där bland annat det senaste, Poison Season, hyllades stort. Efter en runda yachtrock på 2011-albumet Kaputt är Bejar och hans band nu tillbaka i en mer dämpad stil. Ljudbilden på Poison Season tål fint liknelser med någon av Lou Reeds mest tillgänliga utgivelser som Coney Island Baby.

Boredoms - lördag 4 juni

De experimentella och excentriska avantgard-rockarna Boredoms från Osaka i japan har hållit igång sedan 80-talet, och är känt för att bjuda på extrema live-upplevelser. Som då de den 7 juli 2007 hade hela 77 (!) trummisar på scen under en konsert i Brooklyn. Exakt vad bandet har planerat till Primavera är inte lätt att säga, men oavsett om de bjuder på jazz, elektronika eller gitarrtung no-wave-rock, är en sak klar: Yamantaka Eye, Yoshimi P-We och resten av gänget kommer till att bjuda på något alldeles extra.

Vi snackar trots allt om bandet som inspirerat Sonic Youths gitarrupplevelser och Flaming Lips till ett färgsprakande konceptalbum om fröken P-Wes äventyr i kamp med onda robotar.

John Carpenter - torsdag 2 juni

Han är kanske mest känd som filmskaparen bakom klassiker som Halloween (1978), Escape From New York (1981) och The Thing (1982), men 68 år gamle John Carpenter har de senaste åren också givit ut två album under eget namn. Lost Themes I och II är båda två värda att dyka ner i om du är ett fan av ambient musik.

Det är så pass sällan som John Carpenter går att uppleva på scen att du definitvit inte vill missa honom på Primavera Sound.

Läs mer om Primavera Sound i GAFFAs Festivalguide.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA