x

Moto Boy: ”Jag vill att de ska känna att de aldrig någonsin behöver gå på en konsert igen”

Moto Boy: ”Jag vill att de ska känna att de aldrig någonsin behöver gå på en konsert igen”

Den 21 maj anordnar Malmö Live en spelning med Moto Boy och Malmö SymfoniOrkester. Spelningen blir något unikt i svensk musikhistoria, och vi beslutade oss för att ringa upp Moto Boy, eller Oskar Humlebo som mannen bakom artistnamnet heter.

”Melankolisk pop möter maffig symfoni”. Så har din spelning med Malmö SymfoniOrkester beskrivits. Är det vad publiken kan förvänta sig?

− Det är roligt att det står så, för om jag ska beskriva det så är det ju just så. Det är melankolisk pop jag står för, och sen är det 80-100 personer i symfoniorkestern, vilket väl får ses som ganska maffigt. Det finns inget instrument som kan tävla med en hel orkester, det är så jävla coolt. Vi ville inte bara göra någonting som är en popartist, med lite orkester-sås på, om du förstår vad jag menar.

Men rent konkret då, det kommer bli dina låtar fast i lite annan form?

− Vi kommer spela några klassiska stycken som vi har valt tillsammans, och väva ihop det med Moto Boy-låtar som har skrivits om helt och hållet för symfoniorkester. Vi har till exempel lagt till hela verser som inte fanns sedan tidigare och försökt hitta en röd tråd genom hela konserten, skrivit ihop låtarna till stora sjok så att det ska bli en symfonisk upplevelse på riktigt. Jag är helt säker på att det kommer bli helt, helt fantastiskt. Oavsett om man tycker om Moto Boy eller inte, man kan avsky Moto Boy och ändå gå dit och bli ivägblåst av hur bra det är.

Vad är det som lockar med hela symfoniupplägget?

− Jag tror att det är dynamiken. Det är ett instrument som inte går att matcha med något annat. Just symfoniorkestrar kan ju braka på fetare än Rammstein liksom, det kan bli som värsta rockkonserten, samtidigt som de kan bjuda på de små och subtila nyanserna.

Vad förväntar du dig för sorts publik, blir det bara Moto Boy-fans eller kommer andra människor också hitta dit?

− Jag hoppas att vi får en publik med alltifrån tonårspunkare till vithåriga pensionärer, och så hoppas jag att alla tar ett rejält glas champagne innan och under konserten för att det ska bli så bra stämning som möjligt.

Kommer du också göra det?

− Absolut. Kanske inte innan, jag ska ändå sjunga i två timmar på max, men definitivt efter. Då blir det nog mer champagne än på väldigt länge.

Vad gör du innan en spelning? Det sista du gör?

− Det här kommer låta så jävla pretto… Men du vet, de flesta brukar ju peppa upp, liksom ”kom igen nu, nu kör vi”. För mig är det tvärtom, jag brukar peppa ner. Det sista jag gör är att andas ut och säga till mig själv att det inte finns någon anledning att försöka vara märkvärdig. Det funkar liksom, för varje gång man tänker att ”nu jävlar, nu tar vi dem!” så blir det bara bajsnödigt. Men om jag ger upp och bara gör det för att det är helt jävla underbart, vilket det ju är, så blir det oftast en riktigt bra konsert.

Vad hoppas du att publiken känner när de går därifrån?

− Jag vill att de ska känna att de aldrig någonsin behöver gå på en konsert igen. ”Det här var det bästa jag sett” liksom. Men jag vill väl också att de känner att det var något nytt de fick se, att det var intressant. Det ska bli jävligt kul i alla fall!

Förutom spelningen på Malmö Live kommer Moto Boy till sommarens Peace & Love, och i höst släpps hans fjärde album som håller på att spelas in just nu.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA