x

Björn Olsson om Håkan Hellström: "Han kämpar så hårt, fortfarande"

Björn Olsson om Håkan Hellström: "Han kämpar så hårt, fortfarande"

Han älskar att se saldot växa på kontot, samtidigt som han ljuger för sina barn. Demonproducenten från Partille jobbar med allt från folkets Håkan Hellström till indieälsklingen i Avantgardet. Men mest av allt gillar Björn Olsson att guppa omkring med badringen i sin pool.

Hej Björn. Hur är läget?
– Jodå det är bra. Jag går omkring här i matbutiken. Ska ha två bananer bara, jag ska på lunch sen med mina kusiner. Måste hem och sova lite först bara, och kanske bada. Pool-säsongen har ju börjat nu.

Ah, du har pool hemma?
– Javisst, barnen badar från att det är åtta grader i vattnet, de tror att det är normalt. Det är lite sjukt faktiskt.

Och du då?
– Jo men jag älskar att bada, det är grymt, det är underbart. Jag har faktiskt en sån här badring som jag guppar omkring i poolen med, och spelar gitarr samtidigt.

Något jobb inplanerat det närmaste?
– Det är mycket smågrejer. Jag håller mest på att göra låtar. Helt meningslösa grejer, eller inte meningslösa men som ger lite pengar.

Som Avantgardet?
– Haha, ja precis. Nä, men jag jagar ju ständigt pengar och framgång, men jag gillar att göra grejer som inte ger några pengar också. Jag är en typisk högersosse, jag gillar att sträcka mig åt vänster och åt höger. Min farsa var arbetarklass men körde Rolls Royce, lite så är det. Pengar in, pengar ut, du vet.

Hur gick det till när du började jobba med Avantgardet då, han hörde av sig?
– Jo, så var det. Jag vet inte, jag tyckte det var bra, ville vara med, sådär på ett hörn liksom. Hans dialekt, och att han hade haft det lite jobbigt. Sen fanns det ju en baktanke, det är ju så stort det här jag gör med Håkan, så jag tänkte att vad fasen jag behöver något annat för att kompensera ... haha, nä jag skojar lite.

Är det någon skillnad i hur du jobbar?
– Nej, det är det inte. När jag och Håkan håller på, det är väldigt vardagligt. Vi har ju hållit på så länge. Det finns en rörande känsla att jobba med Håkan, jag gillar ju honom så mycket. Man vill honom väl och göra bra grejer till honom. Han kämpar så hårt, fortfarande. Du vet, musikbranschen ... den dagen jag inte kan göra låtar längre är det slut och den dagen Håkan inte kan sjunga längre, då är det kört.

Men kan du känna dig pressad att leverera?
– Nej, jag kan känna mig pressad av andra grejer, men inte med Håkan. Det är mest jävligt kul att det är så många som går och väntar. Sen kan jag väl känna av det lite när skivan väl är ute. Då är det bra att ha något annat på banan.

Det finns en image av dig som den här lite egensinnige västkust-mås-rockaren. Är det sådan du är eller har det mer blivit en bild utåt som funkar rätt bra?
– Jag är mest mån av att fortsätta och tjäna pengar, dricka kaffe och spela gitarr, samma som vanligt ungefär. Jag älskar att titta på mitt konto, se när det växer, det ger mig en sån trygghet, sen kan jag inte motstå andra saker heller, vissa saker kan inte köpas för pengar. Man kan inte köpa måsrock, det måste man jobba hårt för.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag kör omkring mycket med bilen. Lämnar barnen här och var. Vi lever i den här tiden då det är viktigt att visa att man är en bra pappa, du vet. Jag är rätt bra på att stå emot tidsandan, jag är varken rasist eller anti-rasist, jag har inte blivit radikaliserad än. Däremot är jag så jävla mån om att vara en bra pappa. Tyvärr har de äldre barnen börjat se när jag ljuger för de små för att jag vill dricka kaffe eller vila. Jag kan sitta utanför Astrid Lindgrens Värld och ljuga och säga att de inte öppnar förrän om en halvtimma. Då ser de direkt att ljuger och blir besvikna på mig.

Hur länge planerar du att vara kvar i gamet?
– Tills det blir freakshow. Tills det inte går längre, och lite till.

Tills du producerar Takidas nya skiva.
– Något sånt. Fan, jag såg dem på TV i någon gala. Jag gillar inte musiken men jag gillar dem, vanliga människor i vanliga kläder. På en musikgala, jävlar alltså. Medan alla håller på med sin image och dekor.

Finns det någon artist du önskar att du fått jobba ihop med?
– Nej det vet jag inte riktigt. Jag ser fram emot att jobba vidare med Håkan, även om det skulle börja gå dåligt, det skulle vara jävligt kul.

Hoppas du att det ska börja gå dåligt menar du?
– Haha, nejdå men jag gillar när det börjar gå dåligt för band, det är roligt att läsa om. När de hamnar utanför flocken och man märker att det hela är på dekis, det är grymt. Det kan det nog bli jävligt jobbigt för dem också förstås. Jag minns när jag hoppat av Soundtrack och de spelade på Royal Albert Hall, exakt då satt jag och körde truck i 27 minusgrader.

Var du bitter då?
– Jag har alltid varit lite bitter. Bitterhet är en bra drivkraft.

(Denna artikel har även publicerats i GAFFAs juni-nummer under temat "Ring, Ring".)

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA