x

Queen Zara och ojämställda festivaler: Veckans nyheter

Queen Zara och ojämställda festivaler: Veckans nyheter

Det är svårt att argumentera emot vecka 26 som den största festivalveckan i Skandinavien. Visst, det är lång tid kvar av sommaren och många festivaler som ännu inte gått av stapeln, men när giganterna Roskilde och Bråvalla hålls samtidigt i en enda stor megakrock får det i alla fall räknas som en av sommarens bästa festivalveckor. Följaktligen har mycket av nyhetsutbudet begränsats till just festivalnyheter, och så pass mycket har vi lärt oss att nyheter från ett festivalområde sällan är goda eller roliga nyheter. Vad brukar det handla om? Våldtäkter. Vad har det handlat om? Våldtäkter.

Fem misstänkta våldtäkter har rapporterats från Bråvalla, varav en mitt i publikhavet under Zara Larssons spelning. Detta fick Zara att twittra ut sitt stöd för personen som blev våldtagen, med tillägget att hon hatar killar. Rimlig reaktion? J A. Sen kom drevet från kränkta ”inte-alla-män”-killar som ”aldrig skulle våldta någon”, istället för att fördöma något så hemskt som en våldtäkt. Rimligt? N E J. Samtidigt kommer föreningen Jämställd Festival med årets siffror över könsfördelningen på de svenska festivalerna, och även där är det nattsvart. 69 procent av de bokade akterna är mansdominerade jämfört med 27 procent kvinnodominerade.

Annars från Bråvalla då? Tja, två av GAFFA-läsarnas favoriter Volbeat och Rammstein gav precis vad en kunde förvänta sig, överraskningsakten Abidaz imponerade och Zara Larsson, ja hon åkte direkt från Bråvalla-scenen till London för att öppna för stora idolen Beyoncé. Mäktigt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA