x

Gå på musikalisk sightseeing i Göteborg

Gå på musikalisk sightseeing i Göteborg

Är du nyinflyttad student i Göteborg eller bara trött på att se samma del av stan jämt? Göteborg har Sveriges främsta musikscen, vågar vi påstå, och ur låttexterna om staden finns mycket sightseeing-inspiration att hämta! Vi kollar.

Håkan Hellström – Kom Igen Lena
Du vill gå ut, lyssna på bra musik och röka i ett rökrum (OBS rökning dödar). Håkan tipsar: ”Jazzhuset är full av tricks och Coca cola-chicks …”

Alice B – Kullaviks Hamn
”Fångade vågor i min famn, längst ut på piren i Kullaviks hamn.”
Ta bussen från stan och åk ut till Kullavik. Här finns lyxiga hus, fin båthamn och är ett ypperligt ställe för höstpromenader.

Jens Lekman – A Sweet Summer’s Night On Hammer Hill
”It's a sweet summer's night on Hammer Hill. It's coming back to me.”
Jens Lekman översätter hemorten Hammarkullen. En förort till Göteborg, känd bland annat för sin karneval som varje sommar lockar många besökare.

Kristian Anttila – Västra Frölunda
Kristans andra mest spelade låt på Spotify går ut till födelseorten.
”Kom till Västra Frölunda och lev död. Tanken slog mig när jag åkte på spö.”
Kanske inte känns jättelockande MEN Västra Frölunda har mycket att bjuda på. Det finns bland annat fina badplatser och bra shopping.

 

Joel Alme – Backa Tiden
Majornakillen sjunger om hur han ”satt på Sannaskolans tak när sommaren blåste bort.” Nu blåser sommarens absolut sista vindar, vill du göra som Alme så bege dig till Majorna. Vi reserverar oss för det eventuella lagbrott klättra upp på någon annans tak innebär.

Anton Kristiansson – Sen Kväll, Kungsladugårdsgatan
När du ändå är i Majorna, ta dig till Anton Kristianssons låttext. ”I vinternatten i rondellen vid Mariaplan, med varje minusgrad i hjärtat, det är lika bra.” Rondellen vid Mariaplan är en ganska festlig punkt i Majorna med restauranger och lite olika affärer.

Hästpojken – Imperial
”Danska vägen ligger där den gör, och Lundenskolan med.” Dåså? Åk dit och gå på Hästpojkens barndomsstigar. Låten är döpt efter en kinesisk restaurang på just Danska Vägen.

Almedal – Och Alla Platserna
”Står på Almedal och hoppar på en spårvagn, tänkte ta mig uppåt, hamnade på Valand, sprang i dina fotspår med hundarna på Vasagatan.” Bandet startades som en hyllning till husguden Håkan Hellström, kanske är det hans fotspår de sjunger om. Almedal är ett trevligt område nära Liseberg.

Steget – Hela Gråbo E Sån Ångest
Ja, Steget får utlopp för hur det är att återvända till sin hemort. Gråbo kan ge dig ångest, men här finns mycket annat också. Vad sägs om sportbaren Micke’s som stoltserar med beskrivningen ”Den bästa Sportbaren i världen?”

Alice B – Balladen Om Brunnsparken
”Det är en eftermiddag i Brunnsparken och duvorna samlas på marken, fast dom borde flyga iväg.” Alla som har varit i Göteborg har med största sannolikhet varit i Brunnsparken. Kanske inte den trevligaste av parker, särskilt inte om du har fågelfobi men mycket bra finns runt om (affärer, restauranger, museum med mera).

Håkan Hellström – Valborg
En betydligt trevligare park än Brunnsparken är den Håkan berättar om i Valborg.
”Och i Azalea kan man inte undgå att bli kär.”
Azaleadalen hittar du i Slottsskogen. Förutom vackra blommor bjuder Slottsskogen på picknickplatser, sportgrejer och djurpark.

Timo Räisänen – Aldrig Långt Bort
”Jag vänder mig om, ser Hisingen. Det blir en lång resa hem igen. Även om jag lämnar dig nu för andra gator och torg, är du aldrig långt bort ifrån mig, mitt Göteborg.” Kanske den finaste kärleksförklaringen staden kan få. Går att applicera var som helst där du kan vända dig om och se Hisingen.

(Och ja, vi drog ner på Håkan-referenserna. Här hittas fler platser Göteborgssonen sjungit om.)

Lyssna på de låtar som finns i Spotify:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA