x

INTERVJU: Livefotografen Emma Viola Lilja om en oförglömlig kväll

INTERVJU: Livefotografen Emma Viola Lilja om en oförglömlig kväll

Snart kommer vinnaren av GAFFA Photo Awards 2016 att publiceras, och för att öka spänningen så har vi pratat med förra årets vinnare: Emma Viola Lilja.

Den vinnande bilden (se den här ovan), som visar ett explosivt gig med bandet Bloody Knees, beskrevs av GAFFA Photo Awards 2015:s jury som “ett av de magiska spontana ögonblick som kan uppstå vid intima konserter”. Fotografen, Emma Viola Lilja, kommenterade bilden med: “Jag har aldrig varit med om så mycket adrenalin i ett rum.” Än idag känner hon sig nöjd över fotot.

– Det är utan tvekan fortfarande en av mina absoluta favoritbilder, det var en sån oförglömlig spelning. Jag har inte varit med om något liknande sen dess. Det var även med den bilden som jag landade mitt kontrakt med NME Magazine vilket självklart gör den extra speciell för mig, berättar Emma.

gallery_large

VÄGEN TILL LONDON

Hon började fotografera under gymnasiet, då hon läste media med inriktning på foto. Efter det, när Emma var 19, så valde hon att uppfölja sin dröm. Hon skulle till London. En månad spenderades inne i “den minsta ettan du kan tänka dig” som hon delade med två vänner i i Notting Hill, och ute i Camden. Mittemot lägenheten låg Notting Hill Arts Club, där hon tog bilder på konserter.
Dock tvingade plånboken henne att återvända till Sverige, och hemma igen så började hon på Gamleby fotoskola. Det var då hon valde att fånga musiker med sin kamera.

– Jag insåg att för att kunna ta sig någonstans inom foto så måste man ha ett genuint intresse för det man fotograferar, det är just det som tar en dit man vill.

Under hennes andra år på folkhögskolan kom det fram att hon skulle återvända till drömstaden. Hon fick praktik i London, och sedan dess har hon bott där. Och arbetat.

Emmas talang har tagit henne till centrumet den engelska musikscenen, och hon har fotat allt från mindre, hajpade band som Rat Boy till giganter som Red Hot Chili Peppers. Och man kanske skulle tro att att det inte spelar så stor roll för henne vem som står på scen när hon tar fram kameran. Men det gör det.

– Vem jag fotar påverkar otroligt mycket. Personligen föredrar jag att plåta mindre kända akter på grund av att det oftast är mindre restriktioner. Om jag plåtar väldigt kända akter som Muse eller Morrissey, så behöver man i 99 procent av fallen skriva på en releaseform som nästan alltid tar ifrån en alla rättigheter till bilderna man tar under konserten. Det är dessutom alltid tre första låtarna utan blixt och efter det måste man lämna lokalen om man inte har en biljett.
När jag plåtar mindre band så som Rat Boy, Airways och Haize, som jag jobbar med kontinuerligt, så bygger man delvis upp ett förhållande fortare men chansen är även större att man får mer kreativ frihet vilket resulterar i bättre bilder.

gallery_large

RÅD TILL DE SOM DRÖMMER

Till människor som hoppas på att kunna gå i hennes fotspår så har Emma tre råd.

– Fota så mycket som möjligt – det kommer skapa nya möjligheter och öppna ögonen på rätt personer.
Ge inte upp! – att jobba inom ett kreativt yrke kommer aldrig vara lätt, jag har tappat räkningen på antalet gånger som jag sagt att “nej, nu slutar jag” MEN jag gav aldrig upp och det är på grund av min motivation som jag lyckats ta mig till var jag är idag.
Målsättning – självklart ska man alltid följa sina största mål och drömmar men det är lätt att glömma de saker man åstadkommer på vägen dit. Min största motivation och hjälp för att pusha mig och även det som har hjälpt mig att bygga upp mitt självförtroende som fotograf är de mindre mål jag satt upp för mig själv som även lett mig närmre mina större mål.

Se mer av Emmas verk på http://www.emmaviolalilja.com/

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA