x

LISTA: Kents bästa låtar – plats 10 till 1 (lyssna på hela topp 30)

LISTA: Kents bästa låtar – plats 10 till 1 (lyssna på hela topp 30)

Imorgon börjar Kents avskedsturné, men idag ger vi ut den sista delen av vår lista. Här är de tio bästa låtarna av bandet, röstat av er. Det här är låtarna som kommer att värma oss mest ute i decemberkylan efter att de sista tonerna ringt ut i Stockholm.

Plats 30 - 21 ser ni här och 20 till 11 här.

10. Den Döda Vinkeln

Du & Jag Döden är redan nu en klassiker för Kentisterna. Den Döda Vinkeln visar varför. Melodierna som river ut nostalgi från lyssnarna, och de mörka texterna som på något sätt ändå har ett ljus i slutet av meningarna.

9. 400 Slag 

Martin Skölds bas lockar in dig, och den simpla textraden “som vi lekte när vi var barn” får dig att återvända.

8. Klåparen

En coming-of-age-historia som berättar om färden från tonårens magi till den vuxna vardagens gråa tillvaro.

7. Kevlarsjäl

Här är det musiken som kör över texten. Visst, orden drar i hjärtesträngarna, men det är basen som stjäl all uppmärksamhet. Ända tills man krockar med det där munspelet och inte vill att det slutar.

6. Socker

Vemod, vemod, vemod. Texter om den sura verkligheten förklädda i melodier söta som …

5. M

Jocke Bergs bästa egenskap är hans förmåga att skriva texter. Ingen vet vad han sjunger om, men jag vet vad det handlar om. Och du vet vad det handlar om. Och oavsett om du vill att den handlar om en döende vän eller kärlek, så slår M exakt var den ska.

4. Utan Dina Andetag 

Denna var ju given. B-sidan som varit soundtracket till allt från tonårsromanser till fyllekvällar när man inte kan få någon. Det brukar inte vara så simpelt med texterna, men när bandet låter som ett råare U2 så krävs det inte mer. Om det känns, så är det rätt. Och det gör det.

3. VinterNoll2

Här gömmer sig Kent under Joy Divisons vinge, men istället för att låta melankolin vinna så spottar de ut en refräng så hoppfull att Ian Curtis hade lyft på smilbanden. Stort plus för Sami Sirviös leadgitarr.

2. 747

Det spökliga riffet som gömmer sig i bakgrunden bjuder in dig att följa med Jocke Berg på hans flykt från det verkliga livet. Sitt bredvid honom, känn, och när ni kraschar kan du titta in i backspegeln och drömma om liknande mästerverk och comebackturnéer.

1. Mannen I Den Vita Hatten (16 År Senare) 

Kents sanna svanesång. Vem vet vilken låt som kommer att bli den sista de spelar live, men om det är denna kommer vi inte att klaga. Det lugna akustiska plocket som exploderar i ett kaos av elgitarrer och pianonoter. Den tillbakablickande texten om när man tar det första steget ut i världen, bort från uppväxtens trygga famn.

Det här är Kent när de är som bäst. Men raden “vi ska alla en gång dö” har aldrig svidit så mycket som den kommer att göra under hösten.

Kolla in plats 30 - 21 här och 20 till 11 här.

Hela topp 30 i en spellista (länk till listan i Spotify)

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA