x

Bob Hund-Jonas: "Alla såg ut som Pablo Picasso ungefär"

Bob Hund-Jonas: "Alla såg ut som Pablo Picasso ungefär"

Han känns igen som den välklädde keyboardisten, iförd safarihatt och yvig mustasch. Och förutom att vara Bob Hunds stomme och diplomat har Jonas Jonasson en särskild fäbless för fisk och norrmän. GAFFA ringde upp för att kolla läget.

– Jodå, jag mår jättebra. Fast jag är lite trött sen en spelning för några dagar sen. Sånt sitter i, men roligt var det.

Vad gör du för att rehabilitera dig?

– Just nu sitter jag här på mitt arbete på Kåseberg Fisk i Ystad.

Ah fisk! Så det är det du pysslar med vid sidan om musiken?

– Precis! Jag brukar säga att musiken är mitt yrke och fisken är min hobby.

Hur får du ihop det med allt turnerande?

– De har förståelse för det så vi har arbetat upp ett rätt bra samarbete.

Vad har du gjort mer i sommar förutom att turnera. Någon semester?

– Nej nej, absolut inte. Fast vi var ju nere i Spanien och spelade på en liten festival där, i Cartagena närmare bestämt. Det var lite som semester.

Jaså, det har man inte hört något om här hemma.

– Nä, dagspressen där nere kanske inte når hit på samma sätt. Haha, nä men så nu är vi världskända i en väldigt liten del av Spanien.

Hur var responsen där?

– Mycket bra. Alla såg ut som Pablo Picasso ungefär och stod och klappade med händerna över huvudet. Det var nästan så att de sa olé också. Det gav verkligen mersmak.

På tal om Spanien. Om inte er senaste singel Din Piñata fick 100 000 streams första veckan så lovade ni att emigrera till Spanien och börja arbeta som tjurfäktare. Och det ser inte så bra ut!

– Hur många har den?

I skrivande stund, ungefär 50 000.

– Ajdå. Hmm, ja då får vi väl planera in det. I september kanske innan höstturnén. Vi får ta en helg, en snabbkurs i tjurfäktning.

Ett makabert yrke ändå.

– Verkligen, och vi är alla djurvänner så det kanske får bli med trubbiga vapen. Men det kommer snart bildbevis, jag lovar!

Om man går in på er hemsida möts man av texten ”vi är klara nu”. Betyder det att skivan är klar eller att ni är klara?

– Det betyder att vi är klara med skivan. Som band är vi aldrig klara. Vi hinner inte sluta nu, så är det bara. Vi har för mycket att göra. Men det är alltid bra att sprida lite oro.

Kan du berätta lite om skivan?

– Absolut. Det är en skiva som summerar de senaste tre årens äventyr med Bob Hund. Den innehåller lite grejer från operan vi gjorde i Malmö och Helsingborg. Det är också låtar som är gjorda på instrumenten som vi lånade från våra kära fans. Det är en späckad skiva, kan man säga. Riktigt lyckad är den, men det säger man ju alltid.

Har ni köpt egna instrument igen nu?

– Yes, vi har börjat skaffa egna grejer igen. Vi rustar för framgång nu.

Och nu börjar snart er höstturné, med ett helt gäng stopp i Norge. Har ni så bra relation till norrmännen?

– Vi har ett ganska grundmurat rykte där, efter idogt spelande genom åren. Sen lyssnar de ju väldigt mycket på svensk musik överlag. Som tur är börjar det även komma ny bra musik därifrån. House- och elektronika-scenen växer och är intressant. Det finns lite mer än Fleksnes där nu om man säger så.

Vad tycker du om Markus & Martinus?

Är det den Elektrisk? Jag går och nynnar på den just nu faktiskt. Jag tycker det är jättebra. Det är väldigt enkel musik men jag är en allätare vet du. De är så söta så!

Ibland brukar Bob Hund kallas saker som en installation eller ett konstprojekt snarare än ett band. Känner ni det så själva?

– Jag kan relatera till det så till vida att vi alltid har en plan. Och den är inte färdigskriven utan vi färdas ständigt med den. Det är bra att vara anpassningsbar. Jag gillar inte musik för musikens skull ... alltså att se någon traktera ett instrument väl, det är inte så intressant för mig. Jag är intresserad av vad musiken gör med människan, vad den kan förändra. På så vis har väl jag och de andra i bandet en konstnärlig amibition.

Hjälper det er att fortsätta med det ni gör, efter alla år?

– Säkert. Vi i bandet har en ständigt pågående diskussion; varför gör vi detta? Och i en tid då du kan få allting på en sekund i ditt knä, då är det viktigt att vara tydlig med vad man är ute efter. Vi brukar inte prata om vad publiken vill ha utan vad den behöver. Man har alltid ett val, och vi vill hjälpa folk att välja. Ge dem lite kraft. Det är alltid tråkigt att prata pengar, men det här inget vi gör för att bli rika. Då finns det andra, bättre sätt, det är jag rätt säker på, haha. Det här gör vi för att vi brinner för det och för att vi har trogna fans som är med oss i både uppgång och fall.

Och var befinner ni er nu?

– Just nu är vi i en uppåtstigande kurva. Vi får se hur långt upp den går. Musik är alltid en färskvara, precis som fisk. Men hur man gör en sillinläggning det förändras inte, det kan vara lite skönt att tänka på.

Intervjun är sedan tidigare publicerad i GAFFAs septembernummer.

Här ser du Bob Hund i höst/vinter:

07/10 Tromsö (NO), Driv
08/10 Bodö (NO) Sinus
13/10 Kongsberg (NO) Energimölla
14/10 Halden (NO), Brygga Kulturhus
15/10 Horten (NO) Glassmagasinet
19/10 Oslo (NO), Rockefeller
20/10 Porsgrunn (NO), RIP
21/10 Drammen (NO), Union Scene
22/10 Trondheim (NO), Samfundet
03/11 Ålesund (NO), Terminalen
04/11 Bergen (NO), USF
05/11 Stavanger (NO), Folken
24/11 Köpenhamn (DK) Loppen
25/11 Ålborg (DK) Studenterhuset 
26/11 Horsens (DK) Kulisselageret, 
03/12 Vasa (F), Ritz
04/12 Uleåborg (FI) 45 Special
05/12 Helsingfors (FI); Korjaamoo
06/12 Tammerfors (FI) Klubi
07/12 Åbo (FI) Klubi
15/12 Göteborg, Pustervik
16/12 Malmö, KB
17/12 Helsingborg, The Tivoli
31/12 Stockholm, Debaser Medis

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA