x

VIDEOPREMIÄR: Julian Brandt i samarbete med pionjären Ralph Lundsten

VIDEOPREMIÄR: Julian Brandt i samarbete med pionjären Ralph Lundsten

Ralph Lundsten är en obestridlig pionjär inom elektronisk musik. Han byggde, bland mycket annat, upp den mytomspunna studion Andromeda i sitt hem i Nacka. Nu har Julian Brandt satt samman en hyllning till studion och Ralph tillsammans med ikonen själv. Och releasen sker exakt samma dag som Ralph Lundsten fyller 80 år.

– Jag kontaktade Ralph med anledning av den EP jag spelar in där jag samarbetar med några av de viktigaste personerna från den tidiga svenska elektroniska scenen, säger Julian Brandt till GAFFA och berättar vidare om hur samarbetet gick till:

 

– Jag arbetade fram en 4-taktersloop, ett skönt beat, en bra atmosfär. Så besökte jag Ralph och vi samtalade om allt möjligt, jag fick höra lite nytt som Ralph hade skrivit bland annat. 

De la till ett sound som Ralph har skapat och när hans talande röst föll på plats så kändes det klockrent.

– Titeln Andromeda är ju självklar, säger Julian Brandt.

Vad är det i Ralph Lundstens kompositioner som tilltalar dig?

– Han har ju komponerat så otroligt mycket. I Vida Världen är fantastiskt vacker och jag fascineras av de tidiga elektroniska ljuden han skapade redan på 60-talet.
 
Berätta gärna lite om videon. Hur kom den till och hur utarbetades idén?
 
– Jag hade en idé med rymden med tanke på titeln Andromeda och Ralphs text. De två robotarna ger en till dimension till videon. Vi köpte loss film som jag själv redigerade och klippte ihop. Ralph är väldigt nöjd, det han önskar är mer eko på sin röst, så den blir mera ”kosmisk”.
 
Hur ser framtida planer ut?
 
– Förutom att färdigställa det här projektet, där jag redan har gett ut News Travels Fast In Stockholm (med Tom Wolgers) och Stupid Heart (med Greg FitzPatrick) så skriver jag musik till min duo med Marina Schiptjenko, Julian & Marina.
 
PREMIÄR: Julian Brandt - Andromeda feat. Ralph Lundsten:
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA