x

INTERVJU: Nause gör arenahousen mer levande

INTERVJU: Nause gör arenahousen mer levande

2011. Året då de första dörrarna öppnades och de första stegen från hobby till karriär togs. Året då Nause, bestående av barndomsvännerna Jacob Criborn och Leonard Scheja, släppte första singeln Made Of. En låt vars originalversion varade över sex minuter och innehöll både ett vidsträckt intro och outro. 

– Idag har vi kanske en bredare musiksmak och fokuserar mer på att göra bra musik istället för att hålla oss inriktade på klubbmusik med långa intros och outros. Vi vill göra bra musik, vilket forum det sedan blir tar vi när det kommer, säger Leonardo Scheja.

– Vi var vi ganska unga när Made Of släpptes och har kanske blivit lite mer erfarna producenter ju mer tid som har gått. Samtidigt är det många som säger att det går att höra vilka låtar som är våra, oavsett om det är låtar från nu eller då. Vi har alltid satt fokus på bra melodier. Melodierna har alltid varit viktigast, fyller Jacob Criborn i.

Idag är musiken inte längre enbart till för DJ-båsen och klubbscenen.

– Kollar man på DJ:s och deras spelningar idag så handlar det mycket om vem som har mest pyroteknik och störst LED-väggar samtidigt som DJ:n i sig är pytteliten och knappt syns. Det är något som i alla fall jag har tröttnat på att se. Därför känns det kul att vi nu har bestämt oss för att inkludera mer live-element på våra spelningar, säger Jacob.

– Precis, live-elementet blir jävligt mycket roligare. Det är klart att vi kommer att fortsätta DJ:a också men samtidigt är det kul att utvecklas. Vi är inga renodlade musiker utan vi är självlärda, säger Leonardo.

Duons nya koncept innebär att deras musik ska gå att byggas upp, men även brytas ner. Allt för att så mycket som möjligt ska gå att framföra live. Leonardo förklarar att trots det tydliga, nya, koncept så skiljer sig skapandet åt från låt till låt.

– När vi skapar musik börjar det ofta med piano och ackordföljder, men kan också börja med beats eller basgångar. Det ser alltid olika ut. ibland tar man fram ett gammalt projekt och får en nytändning.

Jacob förklarar mer ingående:

– Som med vår nya singel Dynamite. Vi pysslade med den redan för ett år sedan och lade den sedan på hold fram till nyligen då vi öppnade den igen och den fick en vändning. Dynamite är en renodlad elektronisk poplåt som vi kan bryta ner och köra live med piano och trummor. Låten är helt enkelt producerad för att kunna brytas ner och spelas live.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA